reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test zdrojů Tagan Easycon XL 500W, 700W

28.3.2007, Martin Šejnoha, recenze
Test zdrojů Tagan Easycon XL 500W, 700W
Předmětem dnešního testu se stala dvojice zdrojů jedné výrobní řady Easycon XL TG500-U35 a TG700-U35. Jedním z účelů testu bylo také ukázat, jaké rozdíly jsou v elektronice dvou takto výkonných zdrojů vzájemně silně příbuzných. Pokud vás zajímá, jak test dopadl, čtěte dále.
Kapitoly článku:
  1. Test zdrojů Tagan Easycon XL 500W, 700W
  2. Vnitřní provedení
  3. Zátěžové testy, závěr

Balení, příslušenství


Balení těchto zdrojů je opravdu luxusní. Dostanete je v tašce na přenášení a boxu ušitém z koženky. Box obsahuje dva šuplíky, v jednom je příslušenství a v druhém zdroj samotný, navíc ještě přebalený kartónem a bublinkovým pytlíkem. V takovém „brnění“ je zdroj velmi dobře chráněn před vlivy přepravy. V příslušenství naleznete kromě modulární kabeláže i síťovou šňůru, šroubky k upevnění do case, návod a stahovací pásky na suchý zip. Pásky na suchý zip jsou velice praktické, urovnání kabelů s jejich pomocí je opravdu snadná záležitost.


700W verze


500W verze



Parametry


Zdroj disponuje jmenovitým výkonem 500 W (700 W), maximální odběr z 3,3 a 5V větve je omezen na 180 W. Zdroj je vybaven celkem čtyřmi 12V větvemi, každá z nich disponuje maximálním povoleným odběrem 20 A. Celkový odběr ze všech 12V větví může dosahovat až 36 A (56 A). V závorce jsou uvedeny odlišné parametry 700W verze a jak můžete vidět, odlišnost je pouze ve vyšším možném celkovém odběru z 12V větví. Jak si můžete všimnout, tabulkové údaje jsou u obou verzí naprosto shodné.


+3,3V
+5V
+12V1
+12V2
+12V3
+12V4
-12V
+5VSB
28A
28A
20A
20A
20A
20A
0,5A
3A


Zdroj umožňuje rozsah vstupního napětí 100 až 240V bez nutnosti přepínání a je vybaven 12cm teplotně řízeným ventilátorem.


Kabeláž


I zde platí pro oba zdroje totéž, kabeláž je zcela shodná. Velká část kabeláže je potažena černým flexem, zbytek tvoří svazky 12V Power konektoru, PCIe napájecích konektorů a jednoho svazku Peripheral Power konektoru. Main Power konektor je řešen jako dělený na 20 + 4 Piny, aby jej bylo možno zapojit i do starších základních desek, délka jeho kabelového svazku činí 50cm. Zdroj je vybaven osmipinovým +12V Power konektorem, je ovšem rozdělitelný na poloviny, aby ho bylo možno zapojit i do základních desek se čtyřpinovým konektorem. Délka jeho kabelového svazku činí 48cm. Zdroj dále poskytuje dva PCIe napájecí konektory na samostatných svazcích o délce 55 cm a za pozornost stojí, že výrobce vestavěl přímo do konektorů malé blokovací kondenzátory.

Zdroj disponuje celkem šesti konektory pro připojení kabeláže, kabelů je ovšem osm a tím je zajištěna vyšší variabilita kabelů. Parametry a počet konektorů na jednotlivých svazcích naleznete v tabulce.


Konektory
Délka
Počet kusů
2x Peripheral Power
62cm
2
2x Peripheral Power
45cm
1
1x Peripheral Power
55cm, feritový kroužek, blokovací kondenzátory
1
2x SATA
47cm
2
2x SATA
60cm
2
1x PCIe
57cm
2

Ke zdroji dále dostanete redukci z Peripheral napájecího konektoru na dva FDD napájecí konektory. V případě 500W verze je kabeláž poměrně vyvážená, ovšem u 700W se dá předpokládat, že majitel by mohl chtít používat až čtyři grafické karty. K tomu mu ovšem budou scházet konektory a bude muset sáhnout po potenciálně nespolehlivých a hyzdících rozdvojkách.






Provedení, vzhled


Provedení obou zdrojů je až na typový štítek zcela shodné. Skříňka je provedena v černé polomatné barvě a otisky prstů celkem dobře maskuje. Otvor ventilátoru je proveden vcelku slušně, i když by mohl přesněji kopírovat vykrojení rámečku. Perforace zadní stěny je provedena výborně a pokrývá ji téměř celou.






Další perforace se nachází na bočních stěnách za účelem zlepšení proudění vzduchu ve všech zákoutích. Ventilátor zdroje je celý vyroben z čirého plastu, lopatky jsou prosty ostrých hran a otřepů a rámeček byl pěkně zaoblený. Tagan použil vlastní ventilátor RL4T S1352512HB, bližší informace se o něm bohužel asi nedozvíme.




reklama