reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba e800 - 160 MB paměti a první VGA displej v historii naostro!

15.1.2004, Petr Hájek, recenze
Toshiba e800 - 160 MB paměti a první VGA displej v historii naostro!
Není sporu o tom, že příchod prvního Pocket PC v historii vybaveného displejem rozlišení VGA je pro nás uživatele taková malá revoluce, protože na něm uvidíme právě 4x více informací než bylo doposud zvykem. Společnost Toshiba sice uzamkla použití módu 480 x 640 pouze pro několik aplikací, ale nemusíte se bát, povíme si, jak jej "odemčít" a toto jemné rozlišení využít i jinde.
Kapitoly článku:

První dojem z Toshiby e800 právě spuštěné a na Today obrazovce na uvítací kontakt s uživatelem nedočkavě čekající není příliš přesvědčivým a hned si také povíme proč. Je to zejména díky displeji rekordní 4palcové velikosti. Již u běžných Pocket PC s rozlišením 240 x 320, jež jsou vybavena displeji úhlopříčky 89 mm, je patrná pixelace, která je u dražších strojů s displeji 3,8palcovými (97 mm) ještě výraznější, jak asi vypadá tento mód na 4palcových 102 mm jistě netřeba popisovat, protože Toshiba e800 v tomto módu nahrazuje 1 logický pixel 2 x 2 fyzickými. Jistě si vzpomenete na ten pocit, když jste poprvé otevřeli Norton Commander nebo M602 na 17" monitoru, tak přesně takový dojem budete mít v první chvíli z Toshiby.
Toshiba e800 je na trh dodávána ve dvou modifikacích, buď ji seženete s Bluetooth nebo Wi-Fi modulem, duální konektivita přímo z krabice tedy možná není a případní zájemci budou muset sáhnout po SD/CF řešení.

Na dodávaném CD nalezeneme ActiveSync 3.7, Outlook 2002 a dále soft v těchto kategoriích:
  • Mobility - AvantGo
  • Entertainment - Pocket PC Games, Microsoft Windows Media Player 9 Series for Windows XP, Windows 2000, Windows Me, and Windows 98 Second Edition (desktop verze), Wireless Projector Utility for Pocket PC
  • Tools - ATI Presentation Pack, TOSHIBA Text to Speech for Pocket PC, Voice Command, ClearVue Suite, JETCET PRINT Pocket (Trial Version)
Co se týče počeštění Toshiby e800, tak pan Hobza ze společnosti CHG Trade, a.s. mi potvrdil, že s PDA se bude zdarma dodávat pouze "malá" lokalizace firmy Ectaco, "velká," připravovaná s jinou lokální firmou, bude pravděpodobně placeným produktem.

S Toshibou e800 v krabici dále nalezneme instalační CD, asi 70stránkový manuál + další tiskoviny, AC adaptér i kolébku, bohužel chybí cokoliv, co by aspoň vzdáleně připomínalo pouzdro. Aspoň překlopný kryt poskytující základní ochranu by se docela hodil.


Dodávaná kolébka svítí v případě úspěšného zkáblování tlumeným modrým svitem, zář není příliš agresivní a celkově působí jako vhodný estetický doplněk potemnělého pokoje. Zadní část kolébky lze s ohledem na vysokokapacitní akumulátor zasadit do dvou pozic.




Po zjištění, že Toshiba e800 bude nejdelší PDA bez klávesničky na trhu, jsem se těšil na pořádný stylus, jenž bude v porovnání s dnešními párátky působit jako coulová topenářská trubka, ale bohužel. Po prvním spatření stylu jsem velmi dlouho váhal, jestli jej označit za "naprosto příšerný" nebo "nevhodně krátký," jedno je ale jisté - kdyby existovala soutěž o ten nejpříšernější stylus, byl by ten dodávaný k Toshibě e800 horký favorit. Pokud si snad někdo myslí, že je škoda, že podobně jako třeba u HP Toshiba ke svému PDA nedodává styly dva, tak jej musím ubezpečit, že v momentě, kdy stylus e800 poprvé chytne do ruky, bude opravdu rád, že má jenom jeden. Ale vážně, stylus je sice kovový, teleskopický a s vyměnitelnou špičkou, zato se ale špatně vytahuje, snadno se zaklapne a je velmi, VELMI krátký.

Na horní straně zleva nalezneme šachtu na stylus, LEDku indikujcící bezdrátové přenosy, CF Type II a SDIO slot, On/Off tlačítko, tlačítko pro vysouvání CF karet, mikrofon a audio jack. Mikrofon patří k těm kvalitnějším kouskům, nakonec, již z přiloženého softu pro ovládání hlasem je zřejmé, že na mikrofonu se podle všeho nešetřilo. Opravdu, Toshibu v kolébce můžete anglicky komandovat a říkat jí, co má spustit nebo přečíst. Reproduktor je pouze středně kvalitní, hlasitosti také průměrné. Přehrávání digitální hudby je ale dle předpokladu perfektní.

Na spodní straně se pak nachází napájecí port, kolébkový port a v pravé části nepříliš dobře viditelné 2 přepínače (jeden pro aktivaci bezdrátového modulu a druhý, skrytý za gumovou záklopkou, ovládající přísun energie a tím pádem fungující též jako hard reset. S připojitelným Presentation Packem (viz příslušenství na webu firmy) lze používat třeba i USB klávesnici nebo výstup na externí zobrazovač.




Na levé straně je umístěn infraport, jog a přepínač Hold, na straně pravé nalezneme pouze reset. Okraje Toshiby e800 jsou sice docela hladké, to ale vcelku není na škodu, protože PDA se díky své nadprůměrné velikosti jinak drží velice dobře. Pokud Vám tlačítka třeba u takového HP iPAQu H1910 připadala příliš titěrná, zde tento problém zcela jistě mít nebudete.






Ovladač spolu s aplikačními tlačítky má přijatelnou a hmatově jasně odlišitelnou odezvu, stisknutelný prostředek taktéž, vlevo je vidět stavově-indikační LEDka, vpravo reproduktor.


reklama