reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba TR200: 64vrstvé paměti BiCS v akci

3.11.2017, Jan Vítek, recenze
Toshiba TR200: 64vrstvé paměti BiCS v akci
Toshiba představila svůj nový low-endový model SSD TR200 určený pro rozhraní SATA, který využívá nové 64vrstvé paměti BiCS 3D TLC. Můžeme jej považovat za moderního nástupce modelů OCZ Trion či Arc. 

Testy kopírování dat


Dále tu máme test FastCopy, který prostě jen vezme vybraná data a měří, za jak dlouho se přesunou z bodu A do bodu B. Tím bodem A bude výkonný OCZ RevoDrive 350, jenž nás rozhodně brzdit nebude a bodem B pak kdo jiný než testovaný TR200.
 
Využit byl k tomu nejprve 1,5GB soubor, který by měl být uložen na SSD plnou rychlostí, která však samozřejmě nemusí dosahovat blízko ke 500 MB/s, jak ukazují různé syntetické testy. Výsledkem bylo cca 440 MB/s, což je pořád ještě slušné a je nutno zdůraznit, že toho docílil test FastCopy, neboť zkoušet maximální reálné hodnoty zápisu třeba kopírováním ve WinCommanderu není úplně nejlepší nápad, neboť ten se občas zamyslí a my z toho máme zkreslené výsledky. Co když si ale vezmeme mnohem více dat, čili rovnou desítky gigabajtů? 
 
Velikost souboru Průměrná rychlost zápisu
1,5 GB 442 MB/s
4,5 GB 274 MB/s
10 GB 147 MB/s
65 GB 112 MB/s

V takovém případě už je to postupně horší a horší, neboť po zápisu několika desítek gigabajtů dat se rychlost zapisování postupně propadne v podstatě až na úroveň pevného disku. Z chování SSD se dalo vysledovat, že výkon zápisu začne klesat někde před dosažením 4 GB zapsaných dat.
 
Pokud tak potřebujete na své SSD zapisovat mnoho dat a nechce se vám čekat, pak budete muset investovat do něčeho kvalitnějšího a ne do low-endu. To však automaticky neznamená, že SSD jako TR200 jsou prostě špatná, jen se nehodí pro časté zapisování objemných dat, což v prostých sestavách na místě systémového SSD nebudou muset dělat moc často. V takovém případě je daleko důležitější rychlost čtení a s tím TR200 nemá problém. 


 
V případě modelu VX500 se také objevil i v ATTO velice rozkolísaný výkon, pokud jsme mu po zapsání velkého objemu dat nedali šanci vydechnout. Zajímalo mě tak, jak se předvede nový TR200 a jak se ukázalo, jeho výsledky už nic takového neukázaly. 
 


HD Tune

 

Benchmark HD Tune nám už řekne, jak jsou na tom naše SSD se zápisem a výsledky dá pěkně do grafu. Můžeme se tedy podívat na to, jak rychlý je zápis "na začátku" a jak se bude vyvíjet dále. Nejdříve si připomeneme, jak to bylo s SSD Trion 150 a staršími Trion 100, které využívají předvídatelně se chovající SLC cache. Jejich výsledky máme pěkně pohromadě s výstupem modelu VX500.
 
Dříve se u SSD využívajících SLC cache typicky objevil propad hned na začátku, ovšem ten jsme u modelu VX500 už nezaznamenali, a to na rozdíl od Trion 100 i 150. Leckde se spekuluje o tom, že dnešní kontrolery dokáží takové testování rozpoznat a přizpůsobit se mu tím, že testům servírují snadno komprimovatelná data, jež dokáže snadno pokrýt vyhrazená cache.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Však se podívejme na tyto výsledky, dle nichž by měla být rychlost zápisu v průměru 350 MB/s, ale to dle praktických testů ani omylem není. Je tu tak zcela jasně vidět rozpor mezi tím, co ukazují některé testy a tím, co říkají jiné benchmarky, nebo praktické testy. Mluvím tak o nesrovnalostech mezi ATTO a Crystal Disk Benchmark a mezi HD Tune Pro a praktickým testem kopírování dat. Pak je ovšem velice těžké si z daných testů něco vzít a svádí nás to věřit spíše tomu, co ukazuje horší výsledky. 
reklama