reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD My Passport SSD 1TB: terabajt do kapsy

6.7.2022, Milan Šurkala, recenze
WD My Passport SSD 1TB: terabajt do kapsy
Chcete-li přenášet větší množství dat mezi počítači, může se hodit externí SSD. My se dnes podíváme na stylové WD My Passport SSD, které využívá rozhraní USB-C 3.2 Gen2 a slibuje přenosovou rychlost až 1050 MB/s.
Kapitoly článku:
Máme tu další recenzi a dnes se podíváme na zoubek externímu úložišti, konkrétně externímu SSD. Do testu jsme si vybrali WD My Passport SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce u něj slibuje rychlost sekvenčního čtení až 1050 MB/s, u zápisu pak 1000 MB/s. To by měl zvládnout díky rychlým paměťovým čipům a rozhraní USB-C 3.2 Gen2. Zvládne to ale i doopravdy? Na tuto otázku se dnes pokusíme najít odpověď.
 
WD My Passport SSD 1TB krabice
 
SSD přijde v relativně malé krabici, přičemž uvnitř najdete manuál, samotné SSD a USB kabel. Na SSD je software WD Discovery pro zálohování a ochranu heslem, ten je dostupný pro systémy s OS Windows i macOS. My Passport SSD totiž podporuje i hardwarové šifrování 256bit AES.
 
WD My Passport SSD 1TB USB-C
 
První vizuální dojem z SSD je pozitivní. V našem případě mělo velmi zajímavou temně modrou barvu a prolisy na horní straně přístroje rozehrávají zajímavou světelnou hru. Design se opravdu povedl.
 
WD My Passport SSD 1TB
 
Potěší i velmi malé rozměry 100×55×9 mm a hmotnost pouhých 45,7 gramů. SSD tak působí překvapivě lehce. Přestože využívám jiná externí SSD, stejně mě vždy překvapí, jak umí být tato zařízení lehká. Zpracování působí přiměřeně. Na dotek i díky nižší hmotnosti působí trochu křehce, design ale vdechne trochu více luxusu, WD slibuje i vyšší odolnost a SSD by mělo vydržet pád z výšky 2 metrů i být odolné vůči vibracím.
 
WD My Passport SSD 1TB kabel
 
Jistě jste si všimli, že My Passport SSD má USB-C konektor a to je pravdou i pro druhou koncovku kabelu. Ten má na délku cca 10 cm (s koncovkami 16 cm), je tedy velmi krátký. Nebál bych se tvrdit, že je až protivně krátký a hodně tuhý. U notebooku OK, ale u PC díky rozmístění USB portů bude asi u většiny počítačů toto SSD na tuhém kabelu někde viset ve vzduchu. Nebo ho možná někam položíte, ale tuhý kabel bude mít tendenci se narovnat (a třeba ho shodit z počítačové skříně, jako se to stalo mně). V balení najdete i redukci z USB-C na USB-A, což se hodí. Zajímavostí je, že SSD nemá žádnou stavovou LED, nemáte tedy ponětí, co se s ním vlastně děje.
 
WD My Passport SSD 1TB
 
Pokud jde o zahřívání SSD, při běžné práci bývá spíše vlažné, nicméně pokud na něj budete ukládat nárazově desítky GB, pak vězte, že se začne dost zahřívat a teplé bude především v místě USB řadiče.
 
WD MyDiscovery
 
K SSD dostanete také příslušný software, který je uložen přímo na něm. Nechcete-li o něj přijít, udělejte si raději zálohu. Nepříjemným překvapením je, že pokud nepovolíte sdílení informací s WD, instalace se bez jakéhokoli vysvětlení zasekne na 18 %. Podle reakcí na internetu jsem nebyl zdaleka sám a jde patrně o standardní chování. V dnešní době docela "podpásovka". WD Discovery pak dovolí SSD zaheslovat (fungovalo jen na jednom počítači z dvou testovaných) a nainstalovat další aplikace (při troše štěstí).
 
WD Discovery
 
Pojďme tedy vyzkoušet, jak svižné toto SSD vlastně je. Testovací sestava byla následovná:
  • AMD Ryzen 5 3600X
  • 2×16 GB RAM DDR4-3200
  • Gigabyte X570 Aorus Elite
  • SSD WD Black SN750 2TB (PCIe 3.0 x4 M.2 NVMe)
  • skříň Cooler Master SL600M
  • zdroj Chieftronic GPX-750FC 750 W
  • operační systém Windows 11 Pro 21H2
 
Technické specifikace
 WD My Passport SSD 1 TB
Typ úložiště externí SSD
Dostupné kapacity 500 GB, 1 TB, 2 TB, 4TB
Paměťové čipy 96vrstvé 3D TLC
Rozhraní USB-C 3.2 Gen2
Podporovaná rozhraní USB-C, USB-A (přes adaptér USB-C/USB-A)
Max. rychlost sekvenčního čtení 1050 MB/s
Max. rychlost sekvenčního zápisu 1000 MB/s
Šifrování AES 256-bit
Rozměry 100×55×9 mm
Hmotnost 45,7 gramů
Odolnost vůči pádu ze 2 metrů
Software WD Discovery (zálohování, šifrování) pro Windows 8.1+ a macOS Catalina+
Záruka 5 let
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama