reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: lepší než sedmičky?

30.7.2015, Jan Vítek, recenze
Windows 10: lepší než sedmičky?
Operační systém Windows 10 je tu. Microsoft, jak slíbil, vypustil na konci července ostrou verzi systému, kterou jsme mohli řadu měsíců testovat. Pojďme se tedy podívat na to, jaký tento systém nakonec je a co přináší jeho finální verze.
Dle všeobecného mínění by systém Windows 10 měl být opět jednou tím úspěšnějším z nabídky Microsoftu, což by potvrzovalo dosavadní pravidlo, že firma přichází střídavě s úspěšným a neúspěšným systémem. Když si budeme všímat systémů pro běžné uživatele, tedy ne profesionálních Windows 2000 a podobně, pak v novodobé historii můžeme začít od systému Windows 98. Ten byl úspěšným následovníkem starých Windows 95. Následovaly Windows ME (Millennium Edition), poslední systém bez NT (New Technology) jádra, kritizované především kvůli své nestabilitě, jež byly po příchodu vysoce úspěšných Windows XP ihned zapomenuty.

Windows XP, dnes stále ještě systém s více jak desetiprocentním podílem na trhu, zaznamenaly velký úspěch a ještě v roce 2012 to byl nejrozšířenější desktopový operační systém na světě. Nepřekonaly je však bezprostředně následující Windows Vista, které vřele přijali především hráči díky jejich DirectX 10, ale až Windows 7. Visty mají dnes méně než 2% podíl na trhu, takže je překonají i starší XP a na více než 60% podíl systému Windows 7 se tak nechytají už vůbec. Nakonec tu máme opět neúspěšné Windows 8 a 8.1, u nichž řada uživatelů nepřekousla zcela překopané hlavní uživatelské rozhraní, kde klasickou nabídku menu Start nahradila jedna velká obrazovka s dlaždicemi, čili GUI Metro a také přibyl i nový způsob přepínání mezi okny (či obrazovkami), nová menu a celkově zmatené nastavení.



Windows 10 je systém vzniklý především pod taktovkou nového CEO Microsoftu, jímž se stal Satya Nadella. Firma chtěla při jeho vývoji získat co nejvíce připomínek od veřejnosti, a tak zavedla program Insider, do nějž se mohl a i nadále bude moci zapojit každý. Díky tomu získá bezplatný přístup k vyvíjeným verzím systému, ale na druhou stranu musí počítat s eventuální nestabilitou nebo jinými problémy a také musí souhlasit s tím, že jeho aktivity v takovém systému mohou být monitorovány, respektive jsou odesílána anonymní data o instalovaných aplikacích, hardwaru, atd.



Vypadá to tedy, že Windows 10 budou zase jednou úspěšný systém Microsoftu, k čemuž jistojistě napomůže i fakt, že majitelé licencí na Windows 7 a Windows 8/8.1 budou moci na ně přejít zcela zdarma. A to je obrovská základna uživatelů, však tyto systémy dle nedávno zveřejněných statistik má na svém počítači nainstalováno plných 77 % uživatelů. Microsoft tím sice bude tratit, ale ono mu toho moc nezbývá, když Apple se rozhodl dávat nové verze Mac OS X také zdarma a navíc mají Windows 10 bojovat i na mobilním trhu, kde vládne Android, a ten je samozřejmě také zdarma. Navíc je to i v souladu se zamýšlenou strategii Microsoftu, který se chce stát firmou vydělávající především na službách podobně jako Google.
reklama