reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 8: Cloudové služby

26.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Windows 8: Cloudové služby
Na většině webů se dočtete, jak jsou Windows 8 jiné, dobré pro tablety a podobné odrhovačky. Nová okna jsou však také o něčem jiném. Například takové Cloudové služby se dostávají do popředí už nějaký ten čas a Microsoft si toho je více než vědom.
Kapitoly článku:
  1. Windows 8: Cloudové služby
  2. Windows 8: Cloud prakticky
  3. Windows 8 a telefony
Na našem serveru se budete setkávat se seriálem věnovaným systému Windows 8. Nepůjde však o běžné články, kterých jsou na internetu stovky, zabývajících se vzhledem, ovládáním atd. Jdeme na to totiž trochu jinak. Zaměřujeme se na Windows 8 z technologičtějšího hlediska. Nemá smysl řešit, zda je nové prostředí (dříve zvané Metro) pro desktop vhodné, či nikoli. To se dočtete na blozích a fórech. Nebo si vlastně můžete Windows 8 zcela zdarma a bez závazků vyzkoušet sami. Ale technologický aspekt zůstává běžnému uživateli skrytý, popř. si ani neuvědomuje, zda tu nějaký vůbec je. Takže směle do toho. Dnes se podíváme na Cloud.







SkyDrive až na prvním místě


Pojem SkyDrive se u Microsoftu vyskytuje už velmi dlouho. V dobách, kdy se na trhu vyskytoval hlavně DropBox a jemu podobní, se v Microsoftu chytli za hlavu a vymysleli svoje řešení. Toto řešení nazvali právě SkyDrive a mohli jste jej využívat již ve Windows 7 či Windows Vista. Avšak až s příchodem Windows 8 získává SkyDrive na perspektivě. Je to dáno hlavně tím, že si ihned po prvním zapnutí Windows 8 vytvoříte účet u Microsoftu, a tím pádem i SkyDrive. Jakmile se poprvé zalogujete, můžete na SkyDrive nahrávat cokoli chcete. Tento zdánlivě drobný detail je však velmi podstatný. Tak podstatný, že může znamenat velký problém pro majitele služeb, jako je právě již zmiňovaný DropBox. Proč si totiž zakládat další účet někde jinde, když už se systémem mám obdobnou službu. Ano, spousta z vás namítne že například na DropBox se dostane odkudkoli a má jej už nějaký ten čas zavedený. V tom máte jistě pravdu, ale pokud se na problém podíváme z globálnějšího hlediska, tak Cloudové služby jsou zatím v plenkách. Také většina běžných uživatelů nemá ani ponětí o nějakém Cloudovém úložišti. A právě v tom je síla integrovaného SkyDrive do samotného systému. Začne jej využívat daleko větší množství lidí a dostane se do širšího povědomí. To bude mít za následek masivní nárůstu popularity mráčku jako takového.

Nyní však vyvstává otázka, zda je tento krok proveden správně. Na první pohled vše funguje správně. V novém prostředí lze nahrávat do SkyDrive jakékoli soubory, vytvářet složky atd., zkrátka vše, co můžete dělat s klasickou složkou v počítači. Jediný rozdíl v těchto souborech je fakt, že se nachází jak na vašem počítači, tak i na vzdáleném serveru u Microsoftu. Takže pokud se vám cokoli s počítačem stane, tak se na tyto složky dostanete. Ano, opakuji již většině lidem známá fakta, ale jak bylo řečeno na začátku. Poprvé se dostává Cloud mezi masy, a proto toto opakování.

Takže výhody SkyDrive jsou docela jasné. Integrace do systému. Má to však jedno velké ale. Toto "ale" patří faktu, že SkyDrive je v základu integrován pouze do nového "moderního" prostředí. Jakmile se dostanete do desktopu, tak SkyDrive prakticky zmizí. Je zde samozřejmě složka do které SkyDrive zapisuje, ale musíte si ji zkrátka najít. Daleko jednodušší je doinstalovat si desktopovou aplikaci SkyDrive. To vidím jako největší problém, který Microsoft udělal. Tato polovičatost nasazení do systému může způsobit nemalé potíže. Microsoft si však asi řekl, že tento Cloud chce lidem nabídnout hlavně pro posílání fotek, drobných dokumentů atd. V tom případě je integrace do metro (resp. nového moderního gui) prostředí více než logická, protože tam budete nejčastěji na Facebooku, Twitteru a obecně sociálních sítích. A právě z těchto míst nejvíce potřebujete sdílet soubory, také je SkyDrive opticky shodný se SkyDrive, který naleznete na mobilní verzi systému. Takže vás to nebude mást.

Velkou náplastí na smutek je ovšem fakt, že SkyDrive ve Windows 8 se nedostal pouze do zabudovaných aplikací, jako je Photos, Mail apod, ale je otevřený i pro aplikace třetích stran. Takže pokud například nainstalujete Autodesk ShetchBook, tak si vaše náčrtky a kresby můžete ukládat do SkyDrive. Poté si stačí například na přednášce pomocí telefonu daný obrázek prohlédnout. Právě tato otevřenost je asi největší revolucí, co Microsoft přinesl. Dodnes jste se totiž museli o Cloud starat prakticky sami. Bylo potřeba vyhledat složku, kam SkyDrive ukládá, a zapsat do ní daný soubor. Neexistovala rychlá navigace přímo do ní. Tedy existovala, ale až po doinstalování aplikace na desktopu, a to je zkrátka pro masy krkolomné řešení.

Přinášíme srovnání SkyDrive s ostatními z pohledu jejich verze dostupné zdarma. Vždy je možnost si přikoupit nějaké to místo. Bohužel ceny jsou hodně proměnlivé a přímé srovnání je docela obtížné. Je potřeba si je projít pěkně podrobně. Například iCloud neumožňuje v základu nahrávat jakékoli soubory, ale jen fotky apod. Nenahrajete si například pracovní AutoCad soubor. Pro tento účel je třeba dokoupit placený iCloud.




Neméně důležitý je také fakt, jaké operační systémy jsou podporovány. Pokud nějaký chybí, tak napište do diskuze. Aplikací pro telefony je taková spousta, že není v lidských silách vyzkoušet všechny, ale třeba se na to také někdy zaměříme.


SlužbaDostupnost
DropBoxWin, Mac, Windows Phone, Linux, iOS, Android, BB, Kindle Fire
Google DriveWin, Mac, Chrome OS, Andriod, iOS
iCloudWin, Mac, iOS
SkyDriveWin, Mac, Windows Phone, Andriod, iOS
SugarSyncWin, Mac, Andriod
Ubuntu OneWin, Ubuntu, Mac, Andriod, iOS


Jak je vidět, dostupnost služby je pořád nejlepší u DropBoxu, který tu je už velmi dlouho. Bohužel jeho velikost je oproti ostatním méně jak poloviční. Pokud vám však 2 GB stačí, je DropBox zajímavou volbou. Má to však jeden háček. Ten háček je v podobě Windows 8. Pokud totiž máte, resp. plánujete Windows 8, tak alternativní služby pro běžný Cloud postrádají smysl. Proč mít totiž v systému dvě, když mohu využívat tu integrovanou? Samozřejmě to neplatí pro zaryté zastánce dané služby, nebo pokud má SkyDrive pro vás zkrátka nějaké nepřípustné omezení.


SkyDrivem to začalo, ale nekončí...


Celkově je koncepce systému Windows 8 zcela jiná, než s jakou jsme se doposud setkávali u Microsoftu. Hlavním rozdílem je fakt, že veškeré nastavení z nového prostředí (MS snad odpustí, když i nadále budu používat označení Metro) se synchronizuje s Microsoft Account (dříve známým jako Live). Jakmile se poprvé do systému zalogujete (a jste připojeni na internet), jste vyzváni k potvrzení daného počítače. Toto potvrzení je důležité, protože jinak synchronizace neběží v plné síle (např. se vám neukládají hesla). Takže prostřednictvím e-mailu potvrdíte váš počítač a všechno nastavení se uloží do tohoto účtu. Kdykoli v budoucnu se rozhodnete přeinstalovat PC, či se jen přihlásit na jiném zařízení, tak je vaše nastavení opět nahráno. Stejně tak kontakty, kalendář, nastavení sociálních sítí, jako je Facebook a Twitter, se ukládá do MS Account. Říkáte si, že to je docela běžné? Ano, ale MS nezůstal jen u těchto běžných Cloud služeb a přidal například i synchronizaci vlastního slovníku pro kontrolu pravopisu nebo kompletní historii prohlížení webu a záložky. Vzpomínáte, jak bylo potřeba u předchozích Windows myslet vždy na to, jak si zazálohovat nastavení Exploreru (či jiného prohlížeče), kalendáře atd? To nyní zkrátka odpadá.

Opět to má však svoje úskalí. Všechna tato synchronizace se vztahuje pouze na kalendář nebo kontakty pouze v dlaždicovém prostředí. V desktopu se opět nesynchronizuje vše. Je zde naprosto zřejmá snaha Microsoftu přetáhnout co nejvíce uživatelů do nového prostředí. Ukázat jim, že má zkrátka něco navíc. Je však potřeba si uvědomit, zda by neměl také poskytovat obdobnou službu (klidně i placenou) pro desktopové aplikace. Možná to je však všechno trošku jinak. Desktopové aplikace jsou totiž koncipovány zcela jinak a jejich zálohování je prostě daleko složitější. Aplikace pro Metro prostředí s tím počítají od samého počátku, takže zde tento problém odpadá.


Mráček ano, či ne?


Být, či nebýt? To je asi stejná otázka. Dnes je však Cloud zcela běžnou záležitostí a vyhýbat se mu je tak trošku strkání hlavy do písku. Je potřeba si spíš položit otázku: Nedělám si víc starostí tím, že se Cloudu vyhýbám? Je třeba si uvědomit, že díky Cloudové synchronizaci máte o několik starostí méně a ušetřených několik desítek hodin při znovunastavování kalendáře, kontaktů apod. Spousta z vás bude jistě argumentovat tím, že Cloud je potenciálně nebezpečný a teoreticky má někdo další k vašim datům přístup. V tom případě bych doporučil využít profesionálních placených služeb, které buď poskytnou osobní server pro synchronizaci, nebo si zkusit takový server vytvořit. Ale to je až na některý z našich dalších článků. Možná budete překvapeni, jak je to jednoduché.
reklama