reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roadmap AMD odhaluje APU s 11 jádry Vega

17.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Roadmap AMD odhaluje APU s 11 jádry Vega
Na webu se objevily oficiální roadmap společnosti AMD, které odhalují její nebližší plány do budoucna týkající se procesorů a APU. Můžeme tak zjistit, že Raven Ridge přijdou vybaveny 4 CPU jádry a 11 GPU jádry generace Vega.
Už nějaký ten pátek víme o připravovaných generacích Pinnacle Ridge a především Raven Ridge. Jde o nástupce aktuálních procesorů Summit Ridge (Ryzen) a Bristol Ridge (7. generace APU) chystané na příští rok. K dispozici přitom máme dva obrázky s roadmap, z nichž první ukazuje desktopové socketové procesory a APU pro AM4 a druhý pak mobilní i desktopové čipy v pouzdrech pro AM4 i nesocketové BGA.





Potvrzuje se, že Pinnacle Ridge nabídnou ty samé základní vlastnosti jako dnešní Ryzen, čili maximálně osm jader, 95W TDP a ukazuje se, že budou určeny pro tu samou patici i čipové sady Promontory, což jsou známé X370, B350 a A320. Nás ale nyní více zajímá generace Raven Ridge, která už se bude oproti předchozí Bristol Ridge lišit naprosto zásadně. Především už půjde o 14nm čipy, které se vymaní z odkazu architektury Bulldozer a 3. generace GCN. Nabídnou tak jeden zenový CCX se čtyřmi jádry (potvrzena byla i podpora SMT), takže už se můžeme těšit na APU, která konečně nabídnou i L3 cache a mnohem vyšší procesorový výkon.

Vedle toho tu je 11 jader Vega, což nám dává při počtu 64 Stream procesorů na takové pomyslné jádro celkem 704, přičemž starší APU včetně Bristol Ridge mají maximálně 512 Stream procesorů. Kdo tak očekával, že nová APU založená na generaci Zen nabídnou výkon dostatečný i pro dnešní AAA tituly ve vysoké kvalitě, ten bude nejspíše zklamán, ale ještě si také musíme počkat, co předvede architektura Vega. Pokrok tu je, ale i ten bude jednoduše omezen propustností, již dokáží poskytnout paměti DDR4. Kdo bude chtít vysoký výkon, ten se bez samostatné grafiky prostě neobejde.





Druhá část roadmap také přináší odpověď na otázku dostupnosti Raven Ridge. Mluvilo se o roku 2018 i o letošním roku a je vidět, že obojí je pravda. Letos však dorazí pouze mobilní Raven Ridge a desktopové až v příštím roce po boku Pinnacle Ridge, nástupců aktuálních Ryzen.

Zdroj: wccftech
reklama