reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roboti policie v San Franciscu "dostali" povolení zabíjet

4.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Roboti policie v San Franciscu "dostali" povolení zabíjet
Z policie v San Franciscu se pomalu stává víc a víc armáda. Při svých zásazích už nějakou dobu využívá různé roboty, přičemž policisté nyní mohou roboty použít i při takových zásazích, kdy pomocí něj zabijí podezřelého.
Myslíte, že by policie měla mít právo nasadit robota s povolením zabíjet?
V anketě šlo hlasovat od 4.12.2022 do 3.1.2023. Počet hlasujících: 24
Ano50 %
Nemám názor4 %
Ne46 %
Američtí policisté jsou často terčem kritiky kvůli přílišné policejní brutalitě a jak se zdá, současnost přináší a budoucnost jistě ještě přinese další kontroverzní kroky. Konkrétně jde o San Francisco, které má celkem 17 robotů, přičemž plně funkčních je 12 z nich. Zatímco dosud byli používáni k průzkumným účelům, zneškodňování bomb a podobným pro člověka příliš rizikovým činnostem, nyní dostávají nové "pravomoce". V úterý se zde totiž odhlasovalo to, že tito roboti mohou být použiti i k zabití podezřelých. Přesněji řečeno, toto využití je možné pouze v extrémních případech pro záchranu a prevenci dalších ztrát na životech nevinných lidí, především samotných strážníků.
 
Robot
ilustrační foto, autor: Outisnn, CC BY-SA 3.0, přes Wikimedia Commons
 
Ozbrojení dálkově ovládaní roboti tak mohou nést např. výbušniny a jiné prostředky ke kontaktování, zneschopnění nebo dezorientování podezřelých, v oněch extrémních případech je možná i smrt. Ovládání robota bude svěřeno jen velmi omezenému množství vysoko postavených policistů, aby se omezilo všeobecné používání robotů pro tyto účely.
 
V hlasování bylo 8 hlasujících pro a jen 3 byli proti. Někteří se vyjádřili v tom smyslu, že takové nasazení ještě prohloubí protipolicejní smýšlení Američanů, které kvůli policejní brutalitě dostalo zejména v posledních letech vážné trhliny. Zmiňuje se také to, že je to ránou demokratickému smýšlení. Shamann Walton v tom zase vidí rasový problém, protože dle jeho názoru by roboti zvýšili počet příležitostí, kde by mohla nastat negativní interakce mezi policejním oddělením a obyvateli jiné barvy pleti.
 
Naopak zastánci argumentují tím, že policie ve stejných případech běžně používá zbraň a také dochází k zabitím podezřelých, tak proč nepoužít dálkově ovládaného robota a ochránit tak policisty? A co vy? Považujete takové nasazení robotů za dobrý nápad?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama