reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roboti Tesla budou dle Muska větší byznys než automobily a autonomní řízení

26.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Roboti Tesla budou dle Muska větší byznys než automobily a autonomní řízení
Elon Musk loni v létě představil koncept humanoidního robota Tesla, kterého dnes už můžeme označit názvem Optimus. Sám Musk v něm přitom vidí obrovský potenciál, který dle jeho názoru jiní lidé zrovna nepochopili.
Humanoidní roboti Tesla by měli v konečném důsledku sloužit lidem, a to s využitím vlastní AI. Pokud tak vynecháme klišé o vzpouře robotů, je tu spíše otázka, zda je lidská technika už dostatečně vyspělá. Tím máme na mysli, zda je možné sestrojit takového dvounohého a dvourukého robota, který by nám mohl skutečně pomoci a neměl sám dost starostí se svou rovnováhou, nezasekával se ve dveřích jako NPC a necoural pořád k nabíječce.
 
 
Nicméně Elon Musk v roboty Optimus věří a jak sám uvedl v konferenčním webcastu, byl po představení těchto robotů na AI Day v loňském srpnu překvapen tím, že si lidé neuvědomili možný dopad této techniky. 
 
Musk dále uvedl, že význam programu Optimus se jasně ukáže během následujících let a že se časem stane významnější než samotný automobilový byznys Tesly či technologie autonomního řízení vozidel. A o tom je Musk skálopevně přesvědčen. 
 
 
Roboti Optimus mají lidské proporce a pokud přeložíme jednotky ze specifikací do použitelné podoby, mají být vysocí 173 cm, vážit budou 57 kilogramů, unesou asi 20 kilogramů, na místě zvednou až 68kg zátěž a na natažené ruce pak 4,5 kg. Pohybovat se mají rychlostí až 8 km/h, což se hodí přinejlepším na robotickou zombie apokalypsu než na akční nahánění lidí v posledních chvílích technologického armageddonu, což ostatně platí i o celkové síle. Namísto tváře má mít Optimus jen displej, který by mohl nějaký obličej maximálně tak zobrazit. 
 
A kdo se tentokrát může obávat o svou práci? Budou to především ti, kteří vykonávají stále se opakující úkoly, čili Optimus může nahradit lidi v montovnách, balírnách, čili prostě na výrobních linkách. Má být ale také schopen dojít na nákup a orientovat se po cestě pomocí kamer a vlastního AI systému.
 
Zdroj: Extremetech  


reklama