reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotická kosmická loď od NASA bude doplňovat satelitům palivo

24.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotická kosmická loď od NASA bude doplňovat satelitům palivo
Agentura NASA naplánovala misi Restore-L, která má za úkol prodloužit životnost satelitů. A jak to bude vypadat? NASA k satelitům vyšle robotickou vesmírnou loď, která na nich bude provádět údržbářské práce.
Kdyby člověk vystoupal na oběžnou dráhu Země, byl by zděšen, v jaké smetiště se za ta léta proměnila. Těmito odpadky, které kolem naší planety neustále krouží, jsou často i nefunkční nebo mrtvé satelity. A právě tomu chce NASA se svým projektem Restore-L začít předcházet. Cílem mise Restore-L je totiž prodloužení životnosti satelitů, a to pomocí robotických kosmických lodí. Tyto lodě satelity opět natankují palivem a při poškození můžou poskytnout i potřebnou opravu, bude se zkrátka jednat o robotické údržbářské práce, které budou prováděné přímo na místě - ve vesmíru.

V květnu byly oficiálně zveřejněny plány o spuštění mise Restore-L. A nyní už je naplánovaný i první krok. Pokusným králíkem se stane satelit Landsat 7, který byl na oběžnou dráhu Země vypuštěný v roce 1999. Robotická vesmírná loď bude mít za úkol mu doplnit palivo pomocí robotické paže. Toto robotické rameno bude zároveň sloužit i k přidržení satelitu. Celou tuto akci naplánovalo NASA už poměrně zanedlouho, a to na rok 2020. Bude se jednat o první misi svého druhu.





Celá akce Restore-L by tedy měla i změnit způsob, jakým společnosti satelity staví, protože by díky možnosti oprav a tankování vydržely déle. Při dopravě na orbitu Země by tak zároveň nemusely startovat s tak velkým množstvím paliva. Pokud by tak satelity získaly další roky života navíc, ušetřilo by to nejen oběžnou dráhu od nějakého odpadu, ale především by to společnostem ušetřilo peníze - o to hlavně agentuře NASA jde.

"Představuje to nové způsoby, jako roboticky vylepšovat a prodlužovat délku života našeho nákladného státního majetku na orbitě. Restore-L otevírá nové možnosti pro účinné a nákladově efektivní operace ve vesmíru," řekl Frank Cepollina, náměstek společnosti Satellite Servicing Capabilities Office.

Mise Restore-L se bude kosmické společnosti NASA hodit i z jiného důvodu, než je poskytnutí servisu satelitům. Spolu s robotickou kosmickou lodí na opravy a tankování bude NASA testovat technologie, které jsou potřebné pro misi na Mars. Navigační systém či robotické rameno se může hodit například při plánované cestě posádky na orbitu Marsu, která se má konat v roce 2028. Technologie však NASA plánuje využít i při Asteroid Redirect Mission, misi, která má za úkol přesměrovat asteroidy.

Zdroje: NASA, engadget.com
reklama