reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotické štěně Sony Aibo míří na další trhy

26.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Robotické štěně Sony Aibo míří na další trhy
V Japonsku se už pár měsíců prodává robotický pes Sony Aibo. Nyní přichází i na další trhy, nejprve ten americký. Štěně obsahuje systémy umělé inteligence a žádná dvě štěňata tak ve výsledku nejsou stejná.
Původní robotický pes Sony Aibo se objevil už před téměř 20 lety. V loňském roce se objevila nová generace, která se od tohoto roku prodává v Japonsku. To se ale postupně změní, neboť nyní přichází na americký trh a dokonce jej najdeme i v nabídce některých českých obchodů (nikoli však skladem). Novinka posouvá celý koncept opět o něco dále, a tak se zde nachází systémy umělé inteligence, které reflektují chování svého majitele a každý robotický pes je tak ve výsledku odlišný než ostatní. Každý totiž psa chválí jiným způsobem, pes se také učí poznat, co má majitel rád a umí se také učit nové triky.
 
Sony Aibo
 
Pes má celkem 22 os otáčení, takže se může pohybovat, kroutit ocasem, sklápět uši a provádět i mnoho dalších pohybů. Vybaven je 4 mikrofony, reproduktorem a dvěma kamerami. Jedna z nich snímá dopředu a je schopna rozpoznávat obličeje. U ocasu je SLAM kamera pro lokalizaci psa a mapování okolí. Nechybí ani time-of-flight senzory, dotykové senzory (aby pejsek rozpoznal, že jej někdo hladí), 6osý polohovací systém (3osé gyroskopy na hlavě a těle), senzory pohybu, světla, tlaku na chodidlech a další. Oči v podobě OLED displejů dokáží vytvářet např. dojem mrkání.
 
Sony Aibo
 
Sony Aibo má i připojení na internet a vytváří si databázi vzorců chování a své osobnosti na cloudu společnosti. K dispozici je tak podpora LTE i Wi-Fi a v případě této First Litter Edition dostane majitel 3letý přístup na výše zmíněný cloud.
 
O zpracovávání všech algoritmů se tu stará 64bitový 4jádrový procesor. Robotický pejsek měří 305×180×293 milimetrů a váží 2,2 kilogramu. Jeho spotřeba činí 14 W a baterie tak vydrží na 2 hodiny. Nabíjení zabere o něco více, výrobce hovoří o 3 hodinách. Cena byla stanovena na $2899 a zahrnuje nejen psa, ale také nabíječku s příslušenství, SIM kartu a hračku (růžový míček).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama