reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rover Curiosity zachytil sluneční paprsky při soumraku na Marsu

12.3.2023, Kateřina Hoferková, aktualita
Rover Curiosity zachytil sluneční paprsky při soumraku na Marsu
Po Marsu se prohání průzkumné sondy, mezi něž patří i starší rover Curiosity od NASA. Tomu se nedávno podařilo zachytit snímky, na kterých je možné vidět soumrakové sluneční paprsky z povrchu planety.
Rover Curiosity od NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) je už sice veterán, stále ale poskytuje posádce na Zemi cenná data z Marsu. Rover nyní pozoruje mraky při stmívání na Marsu a navazuje tak na předchozí průzkum. Na začátku února se Curiosity podařilo pořídil neobvyklý snímek, na kterém je možné vidět krepuskulární paprsky (sluneční paprsky za soumraku) z povrchu planety Mars.
 
Krepuskulární paprsky na Marsu (NASA/JPL-Caltech/MSSS)
 
Mraky na zmíněné fotografii se nacházejí ve větší výšce než většina mraků na Marsu - asi v 60 kilometrech nad povrchem planety. NASA se domnívá, že z toho důvodu jsou tvořeny zmrzlým oxidem uhličitým a nikoliv zmrzlou vodou. Právě podobné snímky mraků mohou vědcům z NASA napovědět hodně o atmosférických podmínkách, teplotách a větrech na planetě Mars. Pozorování začalo v lednu tohoto roku a bude pokračovat do poloviny března.
 
NASA pro snímání Marsu používá barevnou kameru Marstcam, kterou je rover vybaven. Na vytvoření panoramatického snímku s krepuskulárními paprsky bylo potřeba poskládat dohromady 28 fotografií. Kromě tohoto snímku ale Curiosity zachytil i další zajímavé úkazy - na konci ledna vyfotografoval duhový oblak ve tvaru ptačího pera. Barevné přechody vědcům z NASA naznačují, jak se mění velikost částic mraku.
 
Mrak ve tvaru pera (NASA/JPL-Caltech/MSSS )
 
Od roku 2021 se po Marsu prohání i rover Perseverance, který pilně pracuje i na sběru vzorků hornin, jež budou nakonec odeslány zpět na Zemi k bližšímu prozkoumání.
 


reklama