reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rover Mars 2020 pěkně roste, ve videu předvedl svou robotickou ruku

30.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Rover Mars 2020 pěkně roste, ve videu předvedl svou robotickou ruku
V Jet Propulsion Laboratory (JPL) americké NASA se postupně staví nový rover pro Mars, který přibližně za rok a půl doletí za nyní již osamělým Curiosity. Nyní už může máchat svou novou robotickou rukou, která byla otestována. 
Inženýři z JPL už stačili novému roveru pro Mars (stále ještě nemá své konečné jméno) přimontovat řadu kamer včetně těch hlavních plnících funkci očí, dostal také zavěšení a kola, i když ta zatím pouze v inženýrských verzích, než budou připraveny ty konečné. Nyní už byl čas na rover instalovat robotickou ruku a rovnou ji i vyzkoušet. 
 
 
Tato ruka bude na Marsu provádět mnohé těžké práce, i když v podstatně nižší gravitaci v porovnání se Zemí, ale právě proto se mohla na pozemském cvičišti předvést, aby to lépe zvládla na marsovském bojišti. Inženýři ji nechali procvičit svůj "biceps", což zčásti ukazuje následující video. 
 
 
Můžeme tak vidět, jak ruka manipuluje s těžkou a objemnou otočnou soustavou senzorů a různých přístrojů, takže když to zvládne zde, na Marsu už to bude daleko lehčí práce. Inženýři si tak aktuálně zkouší, čeho všeho je jimi vytvořená ruka schopna. Ta má k dispozici celkem pěti motory poháněných pět kloubů - dva ramenní, jeden loketní, jeden zápěstní a pak pro natáčení soustavy senzorů, která má celkovou hmotnost kolem 40 kilogramů. To vše musí pochopitelně fungovat naprosto bezchybně, aby NASA vůbec uvažovala o vypuštění roveru na Mars. 
 
Mezi dané senzory patří třeba Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals (SHERLOC) and Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry (PIXL) a pak je tu také kamera WATSON, s jejíž pomocí si Mars 2020 bude pořizovat podobná selfie jako Curiosity. Ta samozřejmě přitom neslouží jen pro PR NASA, ale i pro ověření toho, v jakém celkovém stavu samotný rover vůbec je. 
 
NASA k tomuto testu může říci, že ruka se zatím chová dobře a dokáže se korektně nastavit do bezpečné přepravní pozice i do pohotovostní. Na Marsu bude schopna operovat v blízkosti roveru a využívat i příklepovou vrtačku pro dobývání vzorků, ale s tím Mars 2020 nebude první. 
 
Práce tak pokračují dobře a ve výhledu stále je, že rover odstartuje v červenci 2020 a na Mars dorazí za několik měsíců v únoru aby začal svou misi trvající alespoň dva pozemské roky. 
 
Zdroj: NASA JPL


reklama