reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rover Perseverance zvládl na Marsu svou první jízdu i otočku

7.3.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Rover Perseverance zvládl na Marsu svou první jízdu i otočku
Přistání Perseverance na Marsu v druhé polovině února bylo velkou událostí. Jak si ale vede americký rover nyní? NASA oznámila, že před pár dny úspěšně absolvoval test, při kterém vozítko popojelo a udělalo otočku.
Rover americké kosmické agentury NASA zvaný Perseverance se už od 18. února nachází na povrchu Marsu. Po úspěšném přistání v kráteru Jezero se ale až donedávna ještě nikam nepřemisťoval. Před několika dny, 4. března 2021, dala NASA pokyn a Perseverance absolvoval svou vůbec první jízdu na Marsu. Při testu zvládl během 33 minut ujet asi 6,5 metrů a udělat i otočku okolo místa přistání. 
 
Ještě než rover bude zkoumat povrch rudé planety a odebírat vzorky, musí NASA ověřit funkčnost všech systémů v sérii testů. Všechny zkoušky zatím probíhají podle plánů, pokud to tak bude pokračovat i nadále, Perseverance již brzy započne svou pouť, v rámci které bude v kráteru Jezero pátrat po dávných stopách mikrobiálního života. 
 
 
Testovací jízdě předcházela zkouška otáčení kol, pak už roveru v pohybu nic nebránilo - NASA tuto zprávu avizovala i na svém twitterovém účtu. Podle Anais Zarifian, inženýrky z NASA Jet Propulsion Laboratory, reagovalo všech šest kol roveru skvěle. Nyní se tedy tým okolo projektu Perseverance může spolehnout na to, že pohon roveru funguje správně a že budoucí cesty po Marsu vozítko zvládne. 
 
Nedávno NASA na Perseverance úspěšně otestovala i robotické rameno, v následujících týdnech je na programu mise provést kalibraci některých přístrojů nebo také vyslat rover na delší cestu. Řada by měla přijít i na létající Ingenuity, vyložení této malé helikoptéry a její testování má prioritu před samotným vrtáním a odběrem vzorků. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama