reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozšiřování Windows 10 se zastavuje, dostaly se na 400 mil. zařízení

2.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Rozšiřování Windows 10 se zastavuje, dostaly se na 400 mil. zařízení
Microsoft se minulý měsíc na události spojené s novými produkty Surface pochlubil, že jeho Windows 10 jsou instalovány již na 400 milionech zařízení. Jenomže jejich počet se téměř přestal rozšiřovat stále bezpečně vedou Windows 7.
Výrazný pokles přírůstku zařízení, na nichž běží operační systém Windows 10, můžeme přičíst především tomu, že oficiálně skončila nabídka upgradu zdarma. Tak se stalo už v polovině prázdnin, takže už bylo dost času na to, aby se to projevilo na udávaných číslech. Jaká jsou ta aktuální?





Windows 10 mají na trhu s desktopovými systémy dle Netmartketshare podíl 22,59 %, což je pouze o 0,06 % více než v předchozím měsíci. Kdyby to mělo pokračovat tímto tempem, tak by desítky dosáhly na podíl Windows 7 až za několik desítek let, takže je zřejmé, že toto tempo Microsoftu stačit rozhodně nebude. Vedou tak stále Windows 7 se 48,38 %, pak tu máme Windows 8.x s cca 10,5 % a nakonec z repertoáru Microsoftu staré Windows XP, jejich oficiální podpora už dávno skončila.

Pokud tak mají Windows 10 pracovat na cca 400 milionech zařízení, existuje dalších 1,8 miliard, které by Microsoft jimi rád ještě osadil. Analytici prý předpovídali, že se na podzim rozšiřování systému značně zpomalí a ostatně už v době, kdy byly Windows 10 zdarma pro majitele počítačů s Windows 7 či 8, na ně přešlo pouze kolem 15 procent těch, kteří mohli. Existuje také obrovské množství počítačů pracujících na úřadech či v podnicích, jejichž správci se drží starých systémů a k upgradu se moc nehrnou.

Můžeme jen odhadovat, co s podílem Windows 10 udělá tradičně silná předvánoční nákupní sezóna, po níž se Microsoft může těšit na nástup nových mašin s procesory Intel Kaby Lake a také příchod procesorů AMD Zen, který by také mohl trh s PC oživit.

Zdroj: The Inquirer
reklama