Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RTX 3090 Ti je blízko, ukázal se Asus TUF

21.12.2021, Jan Vítek, aktualita
RTX 3090 Ti je blízko, ukázal se Asus TUF
NVIDIA se zřejmě chystá už brzy vypustit na trh grafické karty GeForce RTX 3090 Ti, které do desktopů dostanou skutečně plnou verzi čipu TU102. Objevily se totiž už fotografie krabic modelů Asus TUF. 
Fotografie se objevily na serveru ITHome a ukazují dvě krabice s kartami GeForce RTX 3090 Ti, a sice z řady TUF od společnosti Asus. Ty samozřejmě mohou být zatím prázdné a také není zrovna vyloučeno to, že někdo jen přimaloval písmena Ti. 
 
 
Na druhou stranu ale rozhodně není podivné, že by původní ASUS GeForce RTX 3090 TUF Gaming a nová verze RTX 3090 Ti TUF Gaming měly mít v podstatě stejné provedení a stejný obal. Asus ostatně může využít shodný design, i když na druhou stranu má mít 3090 Ti nezanedbatelně vyšší spotřebu oproti 3090, a to konkrétně 450 W (100 W navíc). To by se mělo projevit na systému napájení a chlazení, ale ani to nemusí být hned patrné jen z prvního pohledu. 
 
 
PCB nové karty by ostatně mohlo být odlišné vzhledem k tomu, že NVIDIA tu má už poprvé využít ne 1GB, ale 2GB moduly GDDR6X. To znamená, že jich bude jen polovina, neboť kapacita má zůstat na 24 GB, ale zvýší se propustnost z 19,5 Gb/s na 21 Gb/s na pin. O trošku lepší má být i GPU, a sice GA102-350 s 10752 CUDA jádry. Více jich už být nemůže, neboť právě to je plná konfigurace čipu GA102 a lepší herní GPU v generaci Ampere už NVIDIA nemá. 
 
NVIDIA RTX 3090 Ti by měla být představena 4. ledna a na trh vypuštěna 27. ledna. S dostupností to obecně moc růžově nevidíme, neboť coby opravdový a nefalšovaný hi-end tato karta nebude hojně zastoupena a otázka je, jaký zájem budou mít těžaři. Na jednu stranu jistě nebude levná, ale na druhou stranu bude mít paměti s propustností 1008 GB/s, což slibuje vysoký hashrate a pak lze usuzovat, že stejně jako v případě RTX 3090 nebude mít LHR omezení výkonu v Ethash, ale uvidíme. 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.