reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusko dává Googlu pokutu 21,1 mld. rublů kvůli zakázaným videím na YouTube

20.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Rusko dává Googlu pokutu 21,1 mld. rublů kvůli zakázaným videím na YouTube
Rusko uvalilo na Google další velkou pokutu. Ta poslední má výši 21,1 mld. ruských rublů a týká se především toho, že společnost neodstranila z YouTube videa, která se nelíbí zdejší vládě. Má jít např. o nepravdivé informace o vojenské operaci v Ukrajině.
Pokuty pro technologické giganty nejsou ničím neobvyklým. Další z nich padá na Google, který by měl v Rusku zaplatit pokutu 21,1 mld. rublů (9,26 mld. Kč). Důvodem je to, že ruský regulátor Roskomnadzor není spokojen s chováním Googlu a jeho sítě YouTube, která dle jeho názoru neodstraňováním zakázaných videí propaguje extrémismus, terorismu a podává nepravdivé informace o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Není to zdaleka první pokuta, koncem loňského roku za něco podobného dostal Google zhruba čtvrtinovou pokutu.
 
Rusko a Google
ilustrační obrázek, základem snímek autora Stasyan117, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Otázkou je, zda ji Google vůbec zaplatí. Jeho ruská pobočka už vyhlásila bankrot poté, co ruská vláda zabavila její bankovní účty a získala tím 7,2 mld. rublů (3,16 mld. Kč). Googlu už také zastavil komerční služby v Rusku, např. reklamy. Nefunguje zde ale ani Google News, nicméně YouTube je ještě aktivní, stejně jako např. vyhledávač nebo mapy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama