reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusko dostalo první velkou zásilku SoC Baikal-M pro své počítače

15.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Rusko dostalo první velkou zásilku SoC Baikal-M pro své počítače
Společnost Baikal Electronics tvoří nová SoC založená na architektuře ARM, která poslouží pro vytvoření nových PC využívajících domácí platformu. Do Ruska nyní přicestovala první velká zásilka hotových Baikal-M. 
Procesory či SoC Baikal-M jsme už zmínili ve spojení s ruským výrobcem počítačů iRU, který už během srpna začal nabízet desktopové osobní počítače založené na tomto hardwaru. Ten sice nebude schopen konkurovat moderním procesorům, ostatně jde o 28nm a 35W čipy založené na starších jádrech Cortex-A57 z roku 2012, ale zde jde především o to, že jde o doma vyvinutý hardware, nad nímž mají Rusové plný dohled. 
 
 
První zásilka čipů Baikal -M1 (BE-M1000) dorazila v počtu 5000 kusů, přičemž výrobu obstarala společnost TSMC právě pomocí svého 28nm procesu. Dozvídáme se také, že tato zásilka byla značně opožděna, což je jednoduše dopad aktuálního nedostatku výrobních kapacit, kvůli čemuž se značně prodlužuje tzv. lead time, čili doba, která uplyne od zadání objednávky do obdržení čipů. V tomto případě mělo jít přibližně o čtyři měsíce, což je v dnešní době bohužel zcela reálné a mohlo by být i hůř. 
 
Baikal Electronics však počítá s tím, že se výroba rozjede a každý měsíc z Tchaj-wanu dorazí mezi 10 a 15 tisíci nových čipů, což firma považuje za plné tempo výroby. Ovšem k tomu má TSMC dospět až v lednu či únoru příštího roku. 
 
 
Andrej Evdokimov, výkonný ředitel této společnosti, odmítl v interview pro CNews prozradit, kam tyto procesory poputují dále, čili prostřednictvím kterých produktů se dostanou poprvé na trh. Mohlo by jít zvláště o počítače chystané pro vládní instituce či státní firmy, které budou spoléhat na ruské procesory a ruský software, nicméně další hardware jako paměti a SSD či HDD už ruské nebudou, ale to nejpodstatnější je tvořeno doma. 
 
Baikal-M1 obsahuje celkem osm jader Cortex-A57 na taktu 1,5 GHz, dále 8 MB L3 cache a také osmijádrové GPU Mali-T628 a dvoukanálový kontroler pro DDR3 či DDR4. Máme tu také šest USB (čtyři 3.0 a dva 2.0), celkem 16 linek PCIe 3.0, dva 1GbE a dokonce dva 10GbE.  


reklama