reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusko legalizovalo paralelní import zboží od AMD, Intelu a dalších HW firem

27.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Rusko legalizovalo paralelní import zboží od AMD, Intelu a dalších HW firem
AMD, NVIDIA, Intel, Apple, ale i Huawei či Asus už oficiálně nedodávají své produkty na ruský trh, což znamená, že ty je možné dovážet bez podpory i souhlasu výrobců. Právě to už je ovšem v Rusku legální. 
Dle cnews.ru se tak dovozci zboží snažící se obejít sankce či restrikce ze strany států i soukromých firem nevystavují postihu na domácí půdě. Bylo by přitom vcelku naivní se domnívat, že se do Ruska už nedostane žádné zboží od firem jako Intel, AMD a NVIDIA, jen to bude nyní už mnohem obtížnější a v menších objemech, čemuž budou odpovídat i ceny. Ze západního hardwaru se tak může stát spíše podpultové zboží a státu samotnému tu jde spíše o zajištění chodu firem, bank či celé infrastruktury.
 
 
Zpráva ostatně říká, že ruská vláda sama prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu vypracovala seznam firem a jejich produktů, které se nyní budou moci do země dostat v rámci paralelního dovozu, čili takového, k němuž majitel ochranné známky nedal souhlas. A nepůjde tu pouze o počítačový hardware, ale také o vozy či náhradní díly značek Bentley, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Dodge, Freightliner, GMC, Jaguar, Jeep, Hummer, Kenworth, Land Rover, Mack, Peterbilt, Rover, Škoda, Tesla či Toyota plus výrobců pneumatik Michelin, Goodyear, atd. 
 
Dále se na seznam dostávají také televizory, herní konzole, či prostě elektronika a nezapomnělo se na produkty využívané v těžbě, energetice, lesnictví, železnici, atd. Nyní tak záleží na tom, co v Rusku zvládne šedý trh a zda vůbec bude rozumným způsobem možné do země dostat potřebné zboží vzhledem k mnoha sankcím týkajícím se přepravy zboží. Jisté však je, že zákazníci nebudou moci počítat s jakoukoliv podporou ze strany výrobců, ať už jde o samotný provoz nebo reklamace. 


reklama