reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusko mění názor a ze zákazu kryptoměn se stává státní podpora

12.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Rusko mění názor a ze zákazu kryptoměn se stává státní podpora
Rusko se v minulosti stavělo ke kryptoměnám hodně odmítavě. Po napadení Ukrajiny a následným sankcím je ale země v těžké ekonomické situaci, což se projevilo i ve změně názoru. Kryptoměny nejenže začalo tolerovat, ale dokonce i podporovat.
Spousta zemí se staví ke kryptoměnám negativně. Mnohdy neregulovaný trh může být podhoubím pro mnoho nelegálních činností, vlády se také obávají, že jim kryptoměny mohou nabourat suverenitu domácí měny. Negativní postoj k těžbě mělo i Rusko, nicméně po vpádu na Ukrajinu následovalo mnoho různých sankcí ze stran jiných států a země se ocitá v těžší ekonomické situaci. Nyní se i ty kryptoměny mohou stát vítaným pomocníkem, který umožní proměnit nerostné bohatství země v peněžní prostředky. Přestože bany byly uvaleny i na platby pomocí kryptoměn, toto se týká evropských peněženek vůči těm ruským a naopak, jenže tady je spousta jiných možností mimo Evropu, jak kryptoměny konvertovat na jiné měny. Rusko totiž změnilo na kryptoměny názor a z jejich potírání (v červenci 2022 Putin podepsal zákon zakazující používání kryptoměn) se během několika měsíců stala státní podpora, alespoň co se těžby týče. Uvažuje se už i o zrušení nedávného zákazu používání kryptoměn.
 
Rusko kryptoměny
 
Ruská vláda např. poskytne podporu velké těžební farmě za 12 milionů USD na východu Sibiře (na sever od Mongolska) v Burjatsku. Farma otevře v první polovině letošního roku a o její provoz se bude starat společnost BitRiver-B. Celkem tu bude 30 tisíc těžebních strojů, pracovat zde má 100 zaměstnanců a příkon zařízení bude 100 MW (jako 400 rychlonabíjecích stojanů elektromobilů s 250 kW). Zařízení bude platit nulové daně za pozemky i budovy, vláda také této farmě sníží daně z příjmů i pojištění a bude také dotovat cenu elektřiny, která bude za polovic. Rusko tuto oblast označuje za "území pokročilého rozvoje", jinak řečeno jde o průmyslovou zónu pro nalákání domácích i zahraničních investorů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama