reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen Threadripper Pro 5000 potvrzeny, přijdou brzy

7.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Ryzen Threadripper Pro 5000 potvrzeny, přijdou brzy
Nedávno jsme se dozvěděli, že si AMD chystá pro tento měsíc hned tři procesorové novinky, které jsme si později ještě rozšířily. Patří mezi ně přitom i generace Ryzen Threadripper PRO 5000, čili Chagall. 
Na povrch vyplouvají informace, dle nichž se informace z minulého týdne skutečně mohou zakládat na pravdě. Dnes jsme si je přitom doplnili ještě o procesory Ryzen 5 5500/5600 a Ryzen 7 5700X, které si má AMD údajně také chystat na brzké vypuštění na trh. To aby zaplnilo prostor, jejž má nyní obsazen pouze Intel díky svým Alder Lake, a sice řadou Core i3 a Core i5. 
 
 
Dle starší zprávy by se procesory AMD Ryzen Threadripper PRO 5000WX “Chagall” měly dostat na trh právě zítra a to už se nyní potvrdilo, protože firma připravila marketingové materiály, které už zčásti unikly na web. Nepřekvapí přitom, že tyto procesory budou přinejmenším zpočátku určeny pouze pro výrobce počítačů a mezi nimi budou jako první systémy Lenovo ThinkStation P620. Ostatně právě Lenovo mělo exkluzivní nárok na první modely Threadripper PRO 3000. 
 
 
AMD tu potvrzuje, že si přichystalo skutečně pět modelů Threadripperu PRO 5000WX, které povede 64jádrový model 5995WX a na opačné straně je 12jádrový 5945WX. Všechny mají mít 280W TDP a ačkoliv je obrázek zčásti nečitelný, má tu být také stejné turbo na 4,5 GHz, ale základní takty se samozřejmě budou lišit, a to 4,1 až 2,7 GHz. 
 
Můžeme také předpokládat, že tyto procesory budou kompatibilní s deskami WRX80 stejně jako Threadrippery PRO 3000WX, samozřejmě s příslušnou verzí BIOSu. AMD sice nic takového dosud neuvedlo, ostatně nové procesory mají být oficiálně představeny až zítra, ale kdyby byly chystány nové desky s novým čipsetem, jistě by se o nich už dávno mluvilo. 
 
Oproti předchozí generaci jsou nové 5000WX pochopitelně založeny na čipletech generace Zen 3, což bude jejich největší přínos. Vedle toho se také v některých případech mírně zvedá základní takt a výrazněji, o 200 až 300 MHz, se pak zvedá nejvyšší turbo, což ale v případě vícejádrových Threadripperů nemá velký význam, takže jde především o onen Zen 3. TDP pak zůstává na zmíněných 280 W.  
 
Uvidíme tedy zítra, zda tyto procesory skutečně budou oficiálně představeny a pokud ano, pak můžeme už s větší jistotou počítat s tím, že 21. března budou představeny procesory EPYC Milan-X s pamětí V-Cache a pak ve stejný den (nebo už 14. března) přijde řada i na Ryzen 7 5800X3D rovněž s V-Cache.


reklama