reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

S cenami Opteronu se nejspíš bude hýbat

23.8.2005, Eagle , aktualita
S cenami Opteronu se nejspíš bude hýbat
Tak se zdá, že AMD má v ceníku opravdu velký nepořádek. Včera byly uvedeny nové procesory Turion MT-37 (2.0 GHz) a MT-40 (2.2GHz). "Drobným" problém je, že ceny všech Turionů se posunuly do zcela nereálné dimenze. Ta se projevuje v tom,...
Tak se zdá, že AMD má v ceníku opravdu velký nepořádek. Včera byly uvedeny nové procesory Turion MT-37 (2.0 GHz) a MT-40 (2.2GHz). "Drobným" problém je, že ceny všech Turionů se posunuly do zcela nereálné dimenze. Ta se projevuje v tom, že ceny modelů MT (25W) jsou oproti modelům ML (35W) vyšší pouze o 5 amerických dolarů. Není vůbec jasné, jak je něco takového možné. Každý rozumně uvažující člověk si za takových okolností pořídí typ MT.

Ceník je ale zajímavý ještě v dalších věcech. AMD také potichoučku uvedlo nové Opterony s frekvencí 2.8 GHz. Jeden takový je model 254 za 851 dolarů. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby stejně taktovaný Athlon 64 FX57 s o 12W vyšší spotřebou nestál skoro o 200 dolarů víc. Opteron 252 pak podle ceníku pořídíte za 690 dolarů, což je opět o asi 150 dolarů méně než Athlon 64 FX55 a co víc, je to dokonce o 109 dolarů méně než u modelu 152 (... který ale neumožňuje víceprocesorové zapojení). Tedy přesněji řečeno modelu 152 pro socket 939, ten starší pro socket 940 totiž stojí kolem 400 dolarů (téměř dvojnásobný cenový rozdíl je dle AMD zdůvodněn nutností použít dražší registrované paměti, majitelé socketu 940 tak dostávají jakýsi "sociální příspěvek").

A nyní konečně další problém - Opterony pro socket 939. Jak již většina z vás ví, tyto procesory jsou dle ceníku levnější než Athlony 64 na stejné frekvenci, přičemž mají dvojnásobnou L2 cache. Dostal jsem ale zprávu, že FOX Computers, který tyto procesory přidal do nabídky téměr ihned po uvedení, byl nucen je zdražit o cca. 500 Kč. Důvod? AMD zvýšilo ceny. Jinými slovy to, co je nyní v oficiálním ceníku, neodpovídá skutečnosti. Není zatím příliš jasné, jak AMD bude nadále reagovat, šušká se však, že v budoucnu bude docházet k lepší koordinaci cenové politiky mezi jednotlivými odděleními a že patrně při nejbližších změnách v ceníku dojde k úpravě tak, aby Opterony pro socket 939 skutečně stály víc než Athlony 64. Zda se změní i poněkud zvláštní ceny u ostatních produktů, není v tuto chvíli známé.
reklama