reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šampion v Go ukončil kvůli umělé inteligenci kariéru

28.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Šampion v Go ukončil kvůli umělé inteligenci kariéru
Lee Se-dol byl umělou inteligencí AlphaGo poražen již v roce 2016 a dnes můžeme říci, že ta je dnes již schopna porazit kohokoliv, a to opravdu i svou inteligencí a nejen výhodou danou vysokým výpočetním výkonem počítačů. 
Lee Se-dol se rozhodl, že ukončí svou téměř 24 let trvající kariéru hráče Go, a to primárně kvůli rozvoji moderních umělých inteligencí. Jde pochopitelně konkrétně o AlphaGo, která jej dokázala porazit již v roce 2016. Už o rok později jsme pak mohli říci, že AlphaGo už dokáže porazit kohokoliv, neboť ji neodolal ani světový šampion. 
 
 
Jihokorejský šampion Lee Se-dol nyní ohlásil konec své kariéry, a to především kvůli tomu, že umělou inteligenci dnes už nelze ve hře Go porazit. Nehledě na to, jak moc se člověk bude snažit a zlepšovat, umělá inteligence už bude mít vždy navrch, jak uvedl pro agenturu Yonhap. "I kdybych se stal světově nejlepším hráčem, bude tu entita, která nemůže být poražena."
 
V roce 2016 dokázal Lee jednou jedinkrát vyhrát v zápase proti AlphaGo, ovšem vedle toho také utrpěl tři porážky a poté se tato AI ještě zdokonalila, přičemž nyní už před sebou v podstatě nemá žádnou výzvu. AlphaGo je tak už v podstatě věc minulosti a nově se vyvíjí třeba AI porážející hráče ve StarCraftu II, a to taková, která má stejné "vstupní a výstupní" možnosti jako oni. Má tak stejný přehled o bojišti i stejné možnosti, jak ovládat jednotky, což pochopitelně neznamená, že by AI využívala kameru sledující monitor a robotické ruce pro klávesnici a myš, to není nutné. 
 
A co bude Lee Se-dol dělat dál? Jak říká, bude trávit více času se svou rodinou a odpočívat, čímž jistě myslí mentální odpočinek. Ještě před tím bude ale uspořádán jeden závěrečný zápas proti umělé inteligenci, a to příští měsíc. Bude jí AI HanDol, která byla vyvinuta v Jižní Koreji a už dokázala porazit řadu silných soupeřů. 
 
Zdroj: Yonhap


reklama