reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung chystá další opravu pro rychlejší čtení SSD 840 EVO

16.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung chystá další opravu pro rychlejší čtení SSD 840 EVO
Problémy s výkonem Samsung SSD 840 EVO se probírají již půl roku, přičemž nejdříve firma reagovala poměrně rychle a vypustila do světa opravu, která řešila pomalé čtení. Ovšem nevyřešila, a tak se stále čeká na finální opravu.
Samsung tedy vypustil opravný firmware pro SSD 840 EVO asi měsíc poté, co byla chyba odhalena, ovšem i když se čtení poté zrychlilo, nedostalo se tam, kde by mělo být. Jde přitom o čtení v oblasti prvních 30 GB paměti SSD, které se původně z 500 MB/s propadalo až na pouhých 100 MB/s. Po opravě se čtení vyhouplo na 400 MB/s, což už je akceptovatelné, ovšem stále je patrné, že SSD je pomalejší a jeho výkon kolísá.





Před dvěma měsící Samsung ohlásil, že chystá nový opravný firmware, který již některým webovým magazínům odeslal k vyzkoušení společně s aplikací Magician 4.6. Pro veřejnost bude nový firmware dostupný ještě tento měsíc, pokud se tedy neobjeví nějaký problém, a to by snad neměl, neboť výsledky vypadají nadějně:




rychlost čtení s původním firmwarem




rychlost čtení po první opravě




rychlost čtení s nejnovějším firmwarem


Problém se ale řeší jen částečně a asi ne tak, jak bychom chtěli. Vznikl totiž tak, že některé paměťové buňky degradují a kontroler se musí několikrát pokusit o jejich přečtení, aby získal uložená data. Tím se logicky snižuje rychlost čtení a objevuje se kolísání výkonu. Nový firmware tuto věc řeší tak, že buňky postupně oživuje, čili je v přepisuje těmi samými daty, čímž ale plýtvá jejich mazacími a zapisovacími cykly. Otázka je, jak často to musí dělat, a jak rychle tedy buňky opotřebovává. Samsung to neuvádí, ale aspoň nás ujišťuje, že SSD tuto údržbu dělá jen když je jinak v klidu, takže to nemá negativně ovlivnit jeho výkon. V grafu sice stále je vidět, jaké oblasti na SSD se problém týkal, ale propad výkonu je již zanedbatelný.

Nový Magician 4.6 také obsahuje funkci Advanced Performance Optimization, která přikáže SSD přepsat všechna uložená data v buňkách, a tím jejich náboj oživit. Jde ale pouze o pomocný nástroj, který řeší stejnou věc jako firmare, ovšem ten pracuje automaticky, zatímco onen nástroj je "ruční". Můžeme si tak oživit SSD a zvýšit jeho výkon i bez nového firmwaru, a tím si případně vyzkoušet, jak rychle buňky degradují.

Použité paměti Samsung 19nm TLC NAND by měly vydržet alespoň 1000 mazacích a zapisovacích cyklů, spíše tedy více, takže je zřejmé, že SSD nebude své buňky oživovat každý den.

Zdroj: Anandtech
reklama