reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung chystá herní QD-OLED monitor G8QNB s 0,1ms odezvami

19.2.2022, Milan Šurkala, aktualita
Samsung chystá herní QD-OLED monitor G8QNB s 0,1ms odezvami
Technologie Quantum Dot se prodírá nejen do chytrých televizí, ale míří si to i na monitory. Společnost Samsung totiž chystá nový monitor G8QNB, který by měl využít technologii kvantových teček a nabídnout solidní herní specifikace.
Kvantové tečky (quantum dot) jsou zajímavou technologií, která má několik způsobů využití. Spekuluje se např. o jejím budoucím zakomponování do snímacích čipů, nicméně prakticky se s ní můžeme setkat už dnes u televizí. Konkrétně jde o technologii QD-OLED, kdy jsou využity OLED jediné barvy (místo diod tří tradičních barev RGB) a o zbytek se starají pak kvantové tečky, které umí takřka bezeztrátově konvertovat toto světlo na jiné vlnové délky (např. všechny OLED mohou být jen modré a kvantové tečky u některých z nich modrou zkonvertují na zelenou a u jiných modrou na červenou, čímž se získá tradiční RGB systém). QD-OLED si to ale míří i na trh s monitory. Samsung totiž chystá 34" herní monitor G8QNB, který má využít této technologie.
 
Samsung G8QNB
 
V tomto případě bychom měli očekávat rozlišení UWQHD (3440×1440 pixelů), podporu 10bitových barev, maximální jas 250 nitů celoplošně a až 1000 nitů lokálně. Hráči patrně ocení zakřivení 1800R, zajímavostí bude také tloušťka pouhých 5,9 mm v nejužším bodě. Maximální obnovovací frekvence má činit 175 Hz a odezvy jsou jen 0,1 ms. Samozřejmostí budou synchronizační technologie Nvidia G-Sync Ultimate a AMD FreeSync Premium Pro. Samsung také hovoří o tom, že zde bude technologie ISC potlačující vypálení obrazu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama