reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung chystá vlastní OLED displeje

7.6.2004, Petr Hájek, článek
Samsung chystá vlastní OLED displeje
Nejnovější zpráva ze světa displejů hovoří o tom, že korejská společnost Samsung SDI Co, Ltd si získala na výstavě "SID 2004" zaslouženou pozornost vystavením hned několika OLED displejů najednou - jednak to byl 17" panel pro použití v TV oblasti a především, 2,2" zobrazovač rozlišení 240 x 320 určený pro mobilní přístroje.
V momentě, kdy exhibice započala, tedy v 9:00 ráno 25.5., se největší chumel lidí shromáždil kolem OLED panelů Samsungu. Komentáře zúčastněných osob nešetřili chválou, nakonec názory typu "co se týče kvality displeje, je to solidní kousek" a "shledávám tuto stejnoměrnou barvu velmi atraktivní," mluví za vše.


17palcový OLED prototyp Samsungu

Již po nějaký čas představuje řada výrobců svoje prototypy OLED displejů (většina rozměrů TV obrazovky) a tentokrát se k nim přidává i Samsung. Mezi tyto kusy patří 40" model Seiko Epson Corp a 13" typ nizozemské Royal Philips Electronics. Seiko Epson a Philips použili k pokrytí substrátů polymery organických EL materiálů injekt technologie, která se považuje za výhodnou v případě, že jde o to vyrobit displej s co největší úhlopříčkou. Narozdíl od obou zmíněných Samsung použil nízkomolekulární organické EL materiály.




13palcový OLED prototyp Philips

Namísto vrstev nanesených na skleněném substrátu použil Samsung k přesnému zformování jednotlivých vrstev nové technologie nazvané "laser transcription," čímž bylo dle firmy dosaženo efektivnějšího produkčního postupu.

Samsung dále zmínil, že zatím ještě jednoznačně neurčil přesné datum zahájení masové produkce. Konkrétně prototyp měl rozlišení 1600 x 1200 pixelů a jas 400 cd/m2. Velmi zajímavá je spotřeba - 10 W v případě, že je 30 % plochy displeje bílých.





2,2palcový OLED prototyp Samsungu

A blížíme se ke kusu pro nás nejzajímavějšímu - 2,2" (56 mm) OLED displeji určenému pro chytré telefony zítřka, který nabízí Pocketovské rozlišení 240 x 320 pixelů (180 ppi) a jas 150 cd/m2. Zobrazovač spotřebuje 150 mW a pokud půjde vše podle plánu, začne Samsung s produkcí ve 3. kvartále příštího roku.

Zdroj: NE Asia
reklama