reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung nemá s válkou BluRay vs. HD-DVD problém, přinejhorším bude duální mechanika

6.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
Samsung nemá s válkou BluRay vs. HD-DVD problém, přinejhorším bude duální mechanika
Samsung je zástupcem tábora BluRay, ale nejraději by viděl unifikovaný formát nástupce disků DVD. Ale když nebude, jakože tomu vše nasvědčuje, přinese na trh duální řešení. Mechaniku, která dokáže přečíst jak HD-DVD, tak i BluRay. Alespoň...
Samsung je zástupcem tábora BluRay, ale nejraději by viděl unifikovaný formát nástupce disků DVD. Ale když nebude, jakože tomu vše nasvědčuje, přinese na trh duální řešení. Mechaniku, která dokáže přečíst jak HD-DVD, tak i BluRay. Alespoň to tvrdil Choi Gee-sung, šéf oddělení Samsung pro spotřební elektroniku v rozhovoru pro FTD (Financial Times Deutschland).



Dále prohlásil, že to sice nebude jednoduché, ale toto řešení by se příští rok mohlo objevit ke spokojenosti všech zákazníků. Obě technologie, jak BluRay, tak i HD-DVD využívají modrý laser, dokonce shodně o vlnové délce 405nm, nicméně mají rozdílné kapacity i jiné optické vlastnosti a strukturu souborů. Duální mechaniky tak budou muset mít laser pro BluRay, další pro HD-DVD a ještě třetí červený laser pro média CD a DVD.


Choi Gee-sung

Přestože je Samsung zastánce formátu BluRay, dnešní oznámení dává v srozuměnou, že si není až tak moc jist převahou jím preferovaného formátu. Nevýhodou duálních mechanik bude samozřejmě o něco vyšší cena.

Zdroj: www.theregister.co.uk, www.ftd.de
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama