reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung staví svou druhou jihokorejskou továrnu pro 5nm čipy

26.5.2020, Jan Vítek, aktualita
Samsung staví svou druhou jihokorejskou továrnu pro 5nm čipy
Společnost Samsung stále hraje druhé housle, pokud jde o výrobu počítačových čipů na zakázku, nicméně vedle vedoucí TSMC dokáže také využívat vlastní čipy ve vlastních produktech. A ty bude vyrábět i v nové 5nm továrně.
Často slýcháme o tom, že společnosti AMD, NVIDIA nebo dokonce i Intel by mohly využít výrobní kapacity firmy Samsung, které jsou velice pokročilé a soupeří s tím, co dokáže nabídnout samotné TSMC. Stejně tak často se ale ukazuje, že z toho nakonec nebude nic. Intel stále využívá své výrobní kapacity a AMD s NVIDIÍ zpravidla zůstávají věrny obvyklým partnerům, čili GlobalFoundries a TSMC. To ale neznamená, že NVIDIA vůbec nevyužívá služby firmy Samsung, v jejích továrnách si ostatně nechala vyrábět třeba slabší verze GPU generace Pascal. 
 
 
Samsung se přitom nijak netají tím, že se chce v budoucnu stát světově největším výrobcem počítačových čipů, což zahrnuje právě i zakázkovou výrobu pro firmy jako Apple, Google, Qualcomm, Amazon a právě i NVIDIA. Nedávno se přitom spekulovalo, že NVIDIA bude vyrábět svá GPU generace Ampere právě v továrnách Samsungu, ale z toho opět sešlo a bude to opět TSMC, což se má týkat i následující generace Hopper. 
 
Společnost Samsung tak rozjíždí svůj víceletý plán, který počítá s výrazným rozšiřováním výrobní kapacity. Jde o již známou iniciativu, která bude rozprostřena do desetiletého časového období a vyžádá si investice 116 miliard dolarů. 
 
 
Mezi první hmatatelné výsledky plánu firmy Samsung bude patřit nová továrna pro výrobu 5nm čipů, jejíž výstavba nedávno začala jižně od Soulu v Pyeongtaek. Tato továrna už počítá s nasazením extrémní ultrafialové litografie (EUVL), kterou ostatně 5nm proces už běžně využívá, což platí i pro TSMC. 
 
Dle Samsungu tato továrna poslouží především pro výrobu procesorů, 5G modemů či různých FPGA a ASIC pro strojové učení. Chystá se také pro ni začít přijímat objednávky už v druhé polovině příštího roku, ale ještě dříve bude mít připravenu továrnu v Hwaseongu, která přijde celkem na 17 miliard dolarů a začne vyrábět 5nm čipy ještě letos. 
 
Samsung tak poté bude mít už sedm továren určených čistě pro zakázkovou výrobu čipů pro další firmy, a to šest doma v Jižní Koreji a jednu v Austinu (Texas). 
 
Zdroj: TechSpot 


reklama