reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung ukázal wafer s 10nm čipy FinFET

27.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung ukázal wafer s 10nm čipy FinFET
Společnost Samsung pořádně ani nenastartovala výrobu 14nm FinFET čipů, ale to jí samozřejmě nebrání v tom, aby se pochlubila další generací, tedy 10nm čipy. Ukázala tak, na co se můžeme v nejbližších letech těšit.
Samsung Semiconductor Inc. (SSI) otevřel dveře svého sídla v Bentley Reserve (San Francisko), aby se podělil o své plány do budoucna a také ukázal zbrusu nové wafery vyrobené pomocí dosud nejpokročilejší 10nm technologie. Tu si pro nás mimochodem chystá také Intel, který by ji měl představit společně s procesorovou generací Cannonlake (nástupce Skylake). Samsung také uvedl, že v minulém roce se mu podařilo dosáhnout tržeb 196 miliard dolarů, přičemž zaměstnával 307.000 lidí.





Firma také oznámila, že v současné době pracuje na další generaci LCD a OLED, dále také vyvíjí nové čipy CMOS a příslušné algoritmy využitelné pro rozpoznávání obličejů.





Především se ale diskutovalo o výrobních technologiích, přičemž Samsung poukázal na to, že už má na trhu 14nm čipy. Ty používá telefon Galaxy 6, ovšem my také víme, že jeho 14nm technologie ještě není využívána pro výrobu výkonných čipů, třeba desktopových procesorů a grafických čipů, na což netrpělivě čekáme a dočkáme se asi až v příštím roce. Samsungu pomáhá s výrobou 14nm čipů také jeho partner, společnost GlobalFoundries a právě především na tu spoléhá AMD chystající nová GPU a CPU pro příští rok (architektura Zen).

Samsung slíbil, že příští generace 10nm čipů bude mít "velice výrazný dopad na celý polovodičový průmysl" a půjde o již třetí firemní generaci využívající tranzistory FinFET. Zpráva však nezmiňuje nic dalšího, takže se nedozvíme, na kdy Samsung plánuje odstartování výroby pomocí 10nm procesu, ale vzhledem k problémům s vývojem předchozích generací je lepší nepředvídat.

Server Fudzilla ale přinesl informaci o tom, kdy chce svou produkci pomocí 10nm procesu odstartovat společnost TSMC. Ta chce využít svou továrnu Fab 12, kde nejdříve zřídí pilotní 10nm linku vyrábějící 300mm wafery. To chce stihnout do konce června, přičemž masovou produkci pomocí tohoto procesu chce odstartovat ještě v tomto roce. V polovině roku 2016 pak má být zprovozněna zbrusu nová továrna Fab 15, na níž začnou práce také v příštím měsíci. Dle Fudzilly má i Samsung začít vyrábět pomocí 10nm procesu ještě v tomto roce a stejně tak Intel.

V případě firem Samsung a Intel bychom mohli ještě věřit, že se tak opravdu stane, ale TSMC dosud neodstartovalo ani komerční produkci pomocí svého 16nm procesu a o této firmě je také známo, že je velice optimistická co se týče plánů na zprovoznění nových technologií.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama