reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung uvádí 4GB Solid State Disk

26.7.2006, Milan Šurkala, aktualita
Samsung uvádí 4GB Solid State Disk
Samsung uvedl SSD (Solid State Disk) s kapacitou 4GB. Ve spojení s operačním systémem Windows Vista a jeho "feature" Windows ReadyBoost má výrazně zvýšit rychlost I/O operací, tedy zejména zlepšit odezvu systému kratšími dobami loadování...
Samsung uvedl SSD (Solid State Disk) s kapacitou 4GB. Ve spojení s operačním systémem Windows Vista a jeho "feature" Windows ReadyBoost má výrazně zvýšit rychlost I/O operací, tedy zejména zlepšit odezvu systému kratšími dobami loadování a možností zpracovat více operací za časovou jednotku.



Zatímco klasické pevné disky mají stále příšerné odezvy a zvládnou za vteřinu zpracovat asi 100 až 200 žádostí, SSD disk z flash pamětí zvládne za jedinou vteřinu zpracovat přibližně 5000 požadavků. Windows ReadyBoost cachuje data na SSD disk bez vědomí uživatele, automaticky. V případě potřeby se většina potřebných dat nachází na SSD disku a jejich získání je mnohem rychlejší než by tomu bylo v případě hledání a příjmu z pevného disku.

Zařízení se připojuje ke klasickému ATA66 portu. Pokud se vám přenosová rychlost 66MB/s zdá málo, zejména, když disky využívají SATA-300 s více než čtyřnásobnou rychlostí, nezoufejte. Nejde zde o rychlost přenosu dat, ale o jejich rychlé vyhledání a dodání. U klasických disků se totiž požadovaná data musí nejprve najít (nastavit hlavičky a taktéž se musí správně natočit plotna). Tato zbytečná prodleva zde neexistuje, vyhledání dat je takřka okamžité.

Konkurencí jsou tzv. hybridní disky, které mají flash paměť zabudovanou přímo v pevném disku, klasický buffer je tak nahrazen jinou pamětí, tentokrát typu flash, prototypy měly zatím 128MB až 256MB. I tyto disky jsou Windows ReadyBoost podporovány. Výhodou je to, že k zápisu na disk dochází až je buffer plný, v průměru se tak pevný disk roztáčí asi každých 10-20 minut, podle Samsungu to zvýší výdrž baterie o cca 8-10%.

Ale zpátky k novému SSD disku. Je tedy zřejmé, že SSD disky přináší mnohem nižší spotřebu než klasické pevné disky, navíc jsou nehlučné. Výhodou Windows ReadyBoost je automatická komprese obsažených dat, takže na 4GB disk se vejde ve skutečnosti cca 8GB dat. Záleží samozřejmě na typu dat, některé nejde tak dobře komprimovat.

Zdroj: www.samsung.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama