reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung uvádí úspornější LPDDR4X čipy 2. generace

27.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Samsung uvádí úspornější LPDDR4X čipy 2. generace
Společnost Samsung představila druhou generaci paměťových čipů LPDDR4X. Ty patří do tzv. 10nm-class a proti předchozím modelům se mají lišit sníženou spotřebou tak potřebnou u mobilních zařízení.
Spotřeba elektrické energie je velmi důležitým parametrem u mobilních zařízení a nové paměťové čipy LPDDR4X od společnosti Samsung se toto snaží řešit. Jde o 10nm-class čipy 2. generace, což ale nemusí nutně znamenat, že by byly vyráběny právě 10nm technologií (jde o nějakou blíže neurčenou 1x-nm technologii). Výrobce uvádí, že nové čipy dosahují o 10 % nižší spotřeby ve srovnání s předchozími modely na stejné frekvenci.
 
Samsung LPDDR4X 2. generace
 
Stejně jako předchozí modely uvedené v roce 2016, i ty nové podporují rychlosti až 4266 Mb/s. Ač se tedy nezvýšil výkon, vedle nižší spotřeby Samsung vylepšil také rozměry a nové čipy jsou o 20 % tenčí. Díky tomu jsou vhodnější do mobilních zařízení, kde budou zabírat méně místa a umožní opět vyrábět o něco skladnější přístroje. Očekává se, že první mobilní zařízení (zejména smartphony) je dostanou v první polovině roku 2019.
 
Vzhledem k tomu, že čipy mají kapacitu 16 Gb (tj. 2 GB), budou nabízeny v balíčcích o velikosti 4 GB, 6 GB a dokonce i 8 GB. Samsung chce celkově navýšit nabídku svých DRAM pamětí o 70 % a mimo jiné kvůli zvýšené poptávce po pamětech otevřel novou továrnu v Pyeongtaeku, Jižní Koreji.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama