reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung uvede 8GB FB-DIMM moduly

12.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
Samsung uvede 8GB FB-DIMM moduly
Do normálních PC v pohodě seženete 512MB moduly a dnes se začínají rozšiřovat i 1GB verze. To je ovšem naprosto nedostatečné množství pro některé servery, jejichž počet slotů rovněž není nekonečný. Pro nadcházející serverové procesory připravila...
Do normálních PC v pohodě seženete 512MB moduly a dnes se začínají rozšiřovat i 1GB verze. To je ovšem naprosto nedostatečné množství pro některé servery, jejichž počet slotů rovněž není nekonečný. Pro nadcházející serverové procesory připravila společnost Samsung nové moduly FB-DIMM chlubící se kapacitou 8GB.



Tato kapacita znamená jediné, při osmi slotech můžete systém osadit až 64GB RAM! Což je jen tak mimochodem vlastně polovina mého pevného disku. Paměť má na každé straně 16 2Gb 80nm DDR2 čipů, tedy na každé straně dvě řady po osmi čipech, celkem 32. Samozřejmě je zde k nalezení ještě Advanced Memory Buffer (AMB) čip, spolupracující na point-to-point sběrnici vyvinutou Intelem.

Zatím není jasné, kolik bude jeden modul stát. Na www.geek.com padla očekávaná cena $1200, což by na celý systém s 64GB RAM znamenalo něco kolem $10000. Ale to jsou pouhé spekulace na základě dnešního cenového vývoje. Ovšem nevím jak na to přišli, když například nynější serverové 4GB ECC DDR266 paměti stojí kolem $2200, 2GB verze jen $600.

Zdroj: www.cdrifo.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama