reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung vyvíjí 32Gb DDR5 čipy pro 1TB paměťové moduly

22.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Samsung vyvíjí 32Gb DDR5 čipy pro 1TB paměťové moduly
Samsung chce posunout technologii pamětí DDR5 opět o něco dál a oznámil vývoj 32Gb čipů DDR5. Ty by mu měly umožnit přijít s obřími 1TB moduly DDR5 pamětí pro serverové nasazení. To má umožnit také umístění 8 vrstev na sebe.
Vývoj operačních pamětí s uvedením DDR5 modulů pochopitelně neutichá a společnost Samsung oznámila vývoj 32Gb čipů, které by ve výsledku měly umožnit vznik 1TB paměťových modulů. Pochopitelně se nejedná o moduly do našich spotřebitelských PC, ale o moduly pro serverové nasazení. Kapacita jednoho čipu by se měla posunout ze 16 Gb a již vyvíjených 24 Gb (teoreticky pro 768GB moduly) až na 32 Gb. Ty se dále vrství na sebe a zatímco u DDR4 měly tyto 3D čipy 4 vrstvy s celkovou výškou 1,2 mm, nově to bude 8 vrstev, přičemž se výška dokonce ještě sníží na pouhých 1,0 mm.
 
Samsung DDR5
 
8 vrstev po 32 Gb dává 32 GB na jeden vrstvený čip, a když jich takto umístíte na jeden modul 32, dostanete se na 1TB kapacitu. Využití by tyto moduly mohly najít např. v serverech s novými serverovými procesory AMD EPYC Genoa na architektuře Zen 4, jejichž až 96 jader a 192 vláken bude moci pracovat s opravdu velkým množstvím dat najednou, a vysokokapacitní moduly zde rozhodně přijdou vhod. Totéž se může týkat platformy Intel Sapphire Rapids. Tyto paměti na sebe ale ještě nechají nějakou dobu čekat. Hovoří se o tom, že 32Gb čipy DDR5 by se mohly představit v první polovině roku 2023, nicméně první moduly s nimi by měly být na trhu k dispozici až na přelomu let 2023 a 2024.
 
Samsung DDR5
 
Z dalších zajímavostí tu máme např. to, že Samsung by chtěl v roce 2025 dostat DDR5 paměti do takového stavu, že na výchozím napětí 1,1 V by měly běžet moduly DDR5-7200 (dnes to platí o DDR5-4800 a výše taktované moduly využívají zpravidla mnohem vyšších napětí až okolo 1,4 V). Tehdy pak můžeme očekávat moduly s XMP profily až někde kolem hranice DDR5-10000, které jsou dnes jen předmětem extrémního overclockingu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama