reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung začal masově vyrábět paměti HBM2

20.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Samsung začal masově vyrábět paměti HBM2
Na dodávky pamětí HBM2 společnosti Samsung by měla spoléhat především společnost NVIDIA, která s nimi počítá pro svou novou generaci grafických karet s čipy Pascal. K dispozici by je tedy měla mít včas.
Samsung v tomto týdnu tedy ohlásil, že začal zatím s výrobou 4GB pamětí HBM2 a my už od loňského srpna víme, že se na to chystal. Na obrázku z prezentace Samsungu je dobře vidět jednak přehled jednotlivých konfigurací a také to, že na letošní rok byl naplánován start masové produkce pamětí HBM2 pro grafické karty a HPC (High Performance Computing).





Začala tedy výroba konkrétně 4GB pamětí, jež má Samsung v prezentaci zakroužkovány pod GFX Enth, čili výkonné grafické karty pro nadšence. Použít je bude moci hned čtyřmi způsoby, přičemž grafických karet se mají týkat dva, a to 8GB s propustností 512 GB/s a 16GB s 1 TB/s. A právě onen terabajt za sekundu je to nejlepší, co mají karty NVIDIA Pascal i AMD Polaris nabídnout.





Samsung se ve svém vyjádření ke spuštění výroby HBM2 nezmiňuje o grafických kartách, ale o "dalších generacích systémů HPC od velkých světových IT společností". Jinde ale potvrdil, že krom HPC budou nové paměti určeny také pro výkonné grafické karty nebo také pro síťový hardware.

Paměti HBM2 jsou v továrnách Samsungu vyráběny 20nm procesem, kterým se tedy nejdříve vyrobí jednotlivé vrstvy: základní (buffer die), na niž se pak umístí čtyři 8Gb čipy. Těchto pět vrstev je pak propojeno pomocí TSV (Through-Silicone Via) a tzv. microbumps, čili vertikálních spojů. Jeden 8Gb čip v paměti HBM2 tak obsahuje přes 5000 TSV, což je asi 36x více než u 8Gb čipu TSV DDR4. I díky tomu je propustnost pamětí HBM2 nesrovnatelně větší.

Pokud bychom tedy využili pouze jednu paměť HBM2, ta by se svými 4 GB a 256 GB/s stačila pokrýt nároky dnešních GPU typu GeForce GTX 980. Její GDDR5 jí totiž poskytnou 224 GB/s datové propustnosti. Bohatě by to stačilo i pro účely Radeonu R9 380X, jehož paměti dosahují "pouze" 184 GB/s. Mohli jsme se tak ptát, zda pro výrobce grafických karet nakonec nebude jednodušší využít takový paměťový systém i u slabších GPU nové generace. Odměnou by byla mnohem nižší spotřeba a možnost ušetřené watty napumpovat do GPU pro dosažení vyššího výkonu a pak by mohlo být samotné PCB karty mnohem menší a jednodušší. Na druhou stranu, paměti HBM2 určitě nebudou levné a jejich nasazení s využitím křemíkové propojovací destičky (interposer) také není snadné. AMD už také potvrdilo, že vedle HBM2 bude na Polarisech běžně využívat také GDDR5, a zatím tedy není důvod si myslet, že by to v případě NVIDIE mělo být jinak.

Samotný Samsung později v tomto roce odstartuje výrobu i 8GB HBM2, díky nimž se může dosáhnout kapacity až 48 GB při propustnosti 1,5 TB/s. Otázka je, zda tyto paměti vůbec budou takto nasazeny a pokud ano, bude to nepochybně u specializovaných akcelerátorů.

Zdroj: KitGuru
reklama