reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung zvyšuje zisky, koronavir ale mění rozložení zisků napříč divizemi

7.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Samsung zvyšuje zisky, koronavir ale mění rozložení zisků napříč divizemi
Korejská společnost Samsung vydala zprávu, kde očekává mírné zvýšení zisků. Počítá se však současně s výraznou změnou rozdělení příjmů a zisků mezi divizemi. Smartphony letí dolů, paměti naopak.
Koronavirová pandemie výrazně ovlivňuje hospodaření nejedné firmy a Samsung není výjimkou. V jeho případě se ale celková čísla příliš nemění, spíše jen způsob, jak vznikly výsledné součty z jednotlivých divizí. Samsung vydal odhady hospodaření pro první kvartál letošního roku, kde se očekává zhruba 55 bilionů korejských wonů. To je sice méně než v předchozím čtvrtletí Q4/19, kdy to bylo 59,88 bilionů, ale meziročně (proti Q1/19) by mělo jít o zhruba 5% nárůst z 52,39 bilionů. Zvýšit by se měla i ziskovost společnosti, tam se odhaduje 6,4 bilionu wonů. Opět pro připomenutí, v minulém čtvrtletí to bylo 7,16 bilionu, nicméně před rokem 6,23 bilionu. To by znamenalo meziroční nárůst o necelá 3 %.
 
Samsung logo
 
Jak vidíme, tato čísla jsou dost podobná těm předešlým. Hodně se ale mění to, jak byla vytvořena napříč divizemi. Kvůli koronaviru a zákazům vycházení se dramaticky propadly prodeje spotřební elektroniky, což platí zejména pro smartphony. Globální prodeje telefonů (nejen Samsungu) se pro únor snížily o opravdu velmi výrazných 38 % z loňských 99,2 na pouhých 61,8 milionu kusů. Zatímco však spotřební elektronika padá dolů jako kámen, kvůli pandemii naopak výrazně roste divize čipů a pamětí. Když nyní spousta lidí pracuje z domova, je potřeba rychle navýšit cloudovou infrastrukturu, takže roste zájem zejména o paměti nejrůznějších typů pro servery.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama