reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire plánuje alternativu NUC s APU od AMD

6.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Sapphire plánuje alternativu NUC s APU od AMD
Společnost Sapphire se chystá vyrábět základní desky a potažmo celé počítače, které budou evidentně postaveny proti systémům Intel NUC. Jedná se o desky s podobnými rozměry, na nichž však budou pracovat APU od firmy AMD.
Výrobu nových desek má zajistit divize Embedded Systems Business Unit ve firmě Sapphire, mezi jejíž první výsledky patří třeba zobrazená deska BP-FT3.





Ta svými rozměry, rozložením slotů SO-DIMM, mini PCIe, mSATA i pozicemi externích portů velmi připomíná základní desky v systémech Intel NUC, jak se můžete přesvědčit i v naší recenzi modelu NUC DC3217IYE. Jasné je i to, že na opačné straně desky bude samotné APU, a to především z toho důvodu, aby se na něj vešel i potřebný chladič. I velmi malý vzduchový chladič s nízkým radiálním ventilátorem totiž na takovéto desce zabere podstatnou část.

Sapphire chce konkrétně využít APU patřící do série G a zcela zřejmě půjde o G Series 2.0, čili čipy Kabini z roku 2013. Ty mají poměrně široké rozpětí s ohledem na spotřebu, a tedy i výkon. Nejníže stojí model GX-210JA se dvěma 1GHz jádry Jaguar, Radeonem HD 8180 se 128 shadery na 225 MHz a spotřebou 6 W, zatímco nejlepší model GX-420CA má čtyři 2GHz jádra, HD8400E s rovněž 128 shadery, ale na 600 MHz, a to s celkovou spotřebou až 25 W. Sapphire alespoň bude mít na výběr, stejně tak jako pak i my (snad).

Desky přijdou s podporou až 16 GB paměti DDR3 v modulech SO-DIMM a pak tu máme pro rozšíření jeden slot mini PCIe pro malé desky (hodit se bude především pro Wi-Fi s Bluetooth) a pro úložné zařízení se v případě desky BP-FT3 využije slot mSATA, čili zde je možné zapojit pouze SSD. Ovšem nebude překvapením, když Sapphire přijde také s deskami, které umožní zapojit i klasické SSD či HDD s rozhraním SATA. Zmíněná deska dále nese dva porty HDMI 1.4a, dva USB 2.0, stejně tolik USB 3.0, gigabitový Ethernet, a to ve stejném formátu 10 x 10 cm jako mají Intel NUC.

Otázkou je, kdy se tyto systémy dostanou na trh a s jakou cenou. Jisté však je, že tato iniciativa přeci jen přichází trošku pozdě, když Kabini série G jsou na trhu již tři čtvrtě roku.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama