reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Satelitní připojení Starlink brzy nejspíš i na luxusních zaoceánských lodích

17.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Satelitní připojení Starlink brzy nejspíš i na luxusních zaoceánských lodích
Starlink je velmi užitečným připojením zejména tam, kde není možné natáhnout dráty, nebo kde nejsou tradiční vysílače. Vedle letadel se tak brzy objeví patrně i na palubě luxusních zaoceánských lodí společnosti Royal Caribbean Lines.
I když se internetové připojení Starlink může zdát být velmi drahým, ve skutečnosti je pro některé aplikace podstatně levnější než dnes dostupné možnosti. To platí tam, kde nelze tahat kabel, nebo kde nejsou standardní vysílače, protože by se to nevyplatilo a bylo to extrémně drahé. Tady pak přichází na řadu satelitní připojení a Starlink si to míří už nejen do letadel, ale také do zaoceánských lodí. Společnost Royal Caribbean Lines totiž zažádala FCC o schválení Starlinku pro použití na svých linkách.
 
Royal Carribean Lines
zdroj: LN9267, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Podle žádosti vidí společnost ve službě od SpaceX "skutečné řešení nové generace". Nynější služba Voom nabízí rychlost okolo 3-5 Mbps pro cestující za 18 až 20 USD denně. Jeho nevýhodou je také to, že funguje jen do 45° zeměpisné šířky, takže jsou oblasti, kde není dostupné. Otázkou je, o kolik bude Starlink levnější (pro cestující na lodi). Starlink si účtuje 500 USD měsíčně za 500 Mbps. Pokud bychom to rozpočítali, na jeden den a 5 Mbps by to bylo 0,17 USD. Prostor ke zlevnění tu tedy je.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama