reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Satelity ESA odhalily dále se propadající mrakodrap Millennium Tower

1.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Satelity ESA odhalily dále se propadající mrakodrap Millennium Tower
Millennium Tower je nejvyšší budova v San Francisku, má celkem 58 pater, v nichž jsou luxusní byty naplněné aktuálně velice rozladěnými lidmi. Ukázalo se totiž, že budova se dále propadá a oproti názoru developera se to nezastavuje.
European Space Agency (ESA) se rozhodla, že bude sledovat známou oblast San Francisco Bay, protože právě v ní se nachází Haywardská zlomová zóna. Právě na tu se zaměřily satelity Sentinel-1, jež tak sledovaly i samotné budovy včetně nejvyššího Millennium Tower. Ten si již dříve v tomto roce vysloužil přezdívku "šikmá věž v San Francisku", když se ukázalo, že se začal propadat a dokonce naklánět. Developer budovy (Mission Street Developers LLC) oznámil, že tento propad zpomaluje a zanedlouho se zastaví, ale satelity ESA zjistily něco jiného. Dle nich se propad nejen nezastavuje, ale nejspíše ještě zrychluje.





Tento rezidenční mrakodrap přišel na 350 milionů dolarů, a obsahuje tak v dané lokalitě nejdražší byty prodávané za ceny kolem 12 milionů. Dle zástupců města developeři dříve nedostatečně informovali majitelům bytů o konstrukčních problémech, ale brzy vyšlo najevo, že se budova propadla o více než 40 cm a je vykloněna severozápadním směrem o 5 cm u základny a o 15 cm na svém vrcholku. Někteří obyvatelé města říkají, že z dálky jen tento náklon dokonce vidět, ale to bude spíše jen klam.

Satelity Sentinel-1 má ESA dva ve výšce 640 km nad zemí a jejich úkolem je právě sledovat pohyby země v zastavěných oblastech, čili i budov a jiných struktur, a to pomocí velice přesného radaru. Mohou tak změřit i minimální změny v poloze budov a ty jsou pak na uvedeném obrázku reprezentovány barevnými body. Pokud jsou zelené, nenastala ve sledovaném období žádná výrazná změna, ale červená barva svědčí o opaku. Právě červené body jsou na vrcholu Millennium Tower a značí, že ten se nedávno oddálil o 40 mm, dle čehož ESA usuzuje, že budova se bude stále propadat tempem cca 40 až 45 mm za rok. Developeři přitom uvávali, že to je nanejvýš 25 mm za rok s tendencí ke zpomalení a postupnému zastavení propadu.





Nikdo také neví, co je příčinou tohoto problému, takže řešení je také v nedohlednu. Spekuluje se o tom, že Mission Street Developers udělali chybu, když k ukotvení základů využili tzv. Friction Pile, čili celkem 950 betonových pilot zapuštěných v hloubce 18 až 27 metrů, které nedosahují až ke skalnímu podloží. Jiné budovy ve městě sice používají stejné piloty, ale také jsou daleko menší. Developeři zase svádějí vinu na město, že jeho stavba nedaleké železniční stanice odvedla spodní vodu, což změnilo povahu podloží. Obyvatelům budovy jsou však tyto půtky asi ukradené a chtějí spíše vědět, co s tím bude kdo dělat.

Zdroj: Extremetech
reklama