reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate HAMR: 100TB disky by mohly přijít do roku 2025

5.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Seagate HAMR: 100TB disky by mohly přijít do roku 2025
O technologii HAMR se zatím jen hodně mluví, ale dle nynějších náznaků by se přeci jen mohla už brzy objevit. Navíc by v roce 2025 mohla přinést pevné disky s neuvěřitelnou kapacitou až kolem 100 TB.
S technologií HAMR se nesetkáváme na stránkách SHW poprvé. Už před třemi lety Seagate prezentoval první prototypy těchto disků a hovořil o tom, že během 10 let bychom se mohli dočkat kapacity až 100 TB. To nadále platí, takže plán stále zní 100 TB v roce 2025. Otázkou je, jak se k takovému číslu dopracujeme a začíná byt (snad) trochu jasněji. Stále tu totiž visí otazník nad tím, zda se podaří splnit plány. Podle těch původních tu totiž už HAMR měl letos určitě být.
 
Samsung HAMR
 
HAMR je zkratkou pro Heat-Assisted Magnetic Recording, tedy magnetický zápis, který používá vyšších teplot, díky kterým se zvýší magnetická citlivost zapisovací vrstvy a umožní zvýšit hustotu zapsaných dat. Podle posledních zpráv by tak HAMR mohl přijít v roce 2020 s kapacitou okolo 20 TB. O dva roky později by už měly být běžné 36TB disky a v letech 2023 a 2024 se počítá s kapacitou 48 TB. Zda se ale podaří dosáhnout tohoto plánu, opět ukáže až budoucnost. Zatím se to Seagatu, ale ani jiným společnostem, nedaří.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama