reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate na příští rok plánuje 16TB disky

31.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Seagate na příští rok plánuje 16TB disky
Pevné disky mají dnes smutnou pozici, neboť dnes už v podstatě nikoho nezajímá jejich výkon, kapacita běžným uživatelům už dávno bohatě stačí, a tak si jen čas od času přečteme, proč tu ještě není HAMR. Seagate se ale přece jen chce posunout dál.
Téma výkonu v případě úložných zařízení už dnes zcela patří elektronickým pamětem, které pevné disky už dávno nemají šanci předčít. Pokud chceme výkon, zaměřujeme se na SSD, což ostatně platí i pro provozovatele datových center a pevné disky už mohou zaujmout poslední výhodou, na niž SSD zatím nedosáhly a ještě nějaký čas nedosáhnou - poměrem kapacity a ceny. Právě kvůli tomu už se z nich ale dávno stal hardware, který téměř nikoho nevzrušuje a k tomu přispívá i pomalý vývoj nových technologií a nedostatek informací o nich.





Nicméně i když mají pevné disky ty nejlepší doby už za sebou, a že to byla dlouhá "kariéra", stále se připravují novinky posouvající kapacitu výš a výš. Seagate se sice chystá zavřít jednu ze svých velkých továren na pevné disky, a tím i značně utlumit výrobu, ale také se chystá v příštím roce a půl dostat na trh nové modely s kapacitami 14 a 16 TB. Do roku 2020 pak chce prý dostat na trh už 20TB pevný disk. O použitých technologiích se ale nemluví, a tak není jasné, zda půjde stále o konvenční technologie SMR a PMR, nebo už snad nové HAMR. Právě na HAMR ale nelze sázet, neboť tato technologie je zatím problémová a nespolehlivá.

Dle společnosti Seagate stále existuje velká poptávka po pevných discích s vysokou kapacitou. Seagate úspěšně mezi zákazníky testuje své 12TB modely, které vyhledávají třeba společnosti pro své dohledové systémy, jež nepotřebují tak vysoký výkon, ale především značnou kapacitu. My se můžeme těšit především z toho, že nástupem nových disků s vyšší kapacitou obvykle zlevňují ty starší a menší, díky čemuž se postupně výše posouvá i kapacita, která je vzhledem k ceně ideální ke koupi, i když v dnešní době ani to už moc neplatí. Jak jsme se nedávno podívali na možnosti zálohování, poměr kapacity a ceny je dnes velice podobný u 4TB i 8TB disků, zatímco pouze ty největší s kapacitou 10 TB jsou výrazně dražší (a pak naopak ty nejmenší).

Seagate zatím nezveřejnil, kdy asi tak chce dodat na trh 14TB a 16TB disky, natož aby se s námi podělil o další podrobnosti třeba o tom, jaké technologie využijí.

Zdroj: wccftech
reklama