reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate ukázal MACH.2 pro přenosovou rychlost pevných disků 480 MB/s

3.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Seagate ukázal MACH.2 pro přenosovou rychlost pevných disků 480 MB/s
V podstatě jde o interní RAID, který má alespoň trošku dohnat náskok elektronických SSD před mechanickými pevnými disky. Seagate slibuje, že jeho disky s MACH.2 dokáží poskytnout přenosové rychlosti 480 MB/s. A co technologie HAMR?
To je na pevné disky skutečně nebývale vysoká hodnota, kterou zajistí již známá technologie MACH.2 na pevných discích Seagate Exos. Společnost mluví o technologii Multi Actuator, kterýžto název dobře popisuje o co jde. Tradičně jsou hlavičky na ramenech v pevném disku vystavovány všechny najednou, takže pokud chce elektronika nějakou hlavičku vystavit nad požadovanou stopu v rámci jedné plotny, ostatní hlavičky putují s ní do stejné polohy. To pak znamená, že nemohou dělat nic. Firmu Seagate tak napadlo, že by mohla z jednoho disku interně udělat dva, takže jak ukazuje následující obrázek, hlavičky s rameny se rozdělí na dvě samostatně řiditelné skupiny, a disk pak interně funguje v podstatě jako dva v RAID 0. 
 
 
Jde v podstatě o jednoduchou technologii, v jejímž případě bylo nutné "pouze" vymyslet způsob pro ovládání dvou skupin ramen a pak upravit řídicí elektroniku, aby dokázala disk příslušným způsobem využít. Seagate už demonstroval nové disky Exos X14, které dokázaly dlouhodobě vyvinout přenosovou rychlost 480 MB/s, což už oproti SSD pro SATA 6 Gb/s není tak málo. Nicméně výkon při sekvenčních operacích zdaleka není vše. 
 
 
Nicméně i tak by měly disky Exos X14 dle představ výrobce najít široké uplatnění v cloudových serverech a Seagate také mluví o tom, že poskytnou vysoký výkon v "IOPS na terabajt". Jednoduše řečeno, IOPS by měly být rovnou dvojnásobné oproti srovnatelnému disku se stejnými otáčkami.  
 
 
Pak tu máme také technologii HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording), která chce nabídnout velice vysokou hustotu uložení dat, a výsledně tak i vysoké kapacity disků, a to pomocí nových materiálů v magnetických vrstvách ploten. Ty se ale pro zápis potřebují zahřívat na vysoké teploty, což zajistí laser na hlavičkách a v tom byl vždy problém. Řešila se krátká životnost takových hlaviček a Seagate nyní říká, že to už zdárně vyřešil a že nové hlavičky mají spolehlivost, která více než 20násobně překračuje požadavky.  
 
Konkrétně to znamená, že dle průmyslových standardů mají nearline pevné disky přenést 550 TB dat ročně a celkově pak 2750 TB po dobu své pětileté životnosti. Čili pokud má mít takový disk celkem 18 čtecích/zapisovacích hlaviček, každá z nich musí zvládnout svůj podíl 152 TB a nové hlavičky firmy Seagate vydrží pracovat spolehlivě alespoň 6000 hodin, což představuje 3,2 petabajtů.  
 
Seagate pochopitelně plánuje technologie HAMR a MACH.2 kombinovat, takže se můžeme těšit na vývoj nových, velice rychlých disků s vysokými kapacitami. Pevné disky tak ještě zdaleka nekončí, i když vládu už zcela jasně přebírají elektronické paměti. 
 
Zdroj: TZ Seagate


reklama