Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate začal dodávat první 8TB disky

27.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Seagate začal dodávat první 8TB disky
Pevné disky mají nad SSD stále navrch s ohledem na kapacitu a s ní spojenou cenu a nyní společnost Seagate učinila další krok vpřed, neboť uvádí na trh první 8TB pevné disky. První již jsou na cestě k zákazníkům.
Dnes si můžeme jako běžní zákazníci v obchodech koupit maximálně 6TB pevný disk formátu 3,5", což nás vyjde na nějakých 6400 Kč s daní. To je celkem dobrá cena, když si uvědomíme, že 3TB disky vyjdou na cenu mírně pod 3000 Kč a 2TB zase mírně nad 2000 Kč. U několikaterabajtových disků se tak dnes platí přibližně 1000 Kč za TB, a je tedy otázkou, zda budou v tomto duchu oceněny i nové 8TB modely Seagate, až tedy přijdou na trh. V této době jsou zatím distribuovány vybraným partnerům firmy Seagate a dostupnost v maloobchodech můžeme očekávat v příštím kvartále, tedy někdy mezi říjnem a koncem roku.





Firma Seagate zatím o svých novinkách odmítla poskytnout bližší informace, takže se nedozvíme žádné technické podrobnosti, ale ani modelové označení. Lze předpokládat, že první 8TB modely budou patřit do podnikové série Seagate Enterprise a možná byla použita technologie SMR - Shingled Magnetic Recording, ale to jsou jen dohady. Seagate ve skutečnosti mlčí i o tom, zda SMR používá u svých 6TB modelů, které jsou již dávno na trhu, nebo používá ještě starou PMR (Perpendicular Magnetic Recording).

O čem tedy Seagate v tiskovce mluví? Krom očividných záležitostí ohledně snížení provozních nákladů díky vyšší datové hustotě bylo zmíněno pouze to, že nové disky využívají rozhraní SATA 6 Gbps. Další zprávy ale mluví o tom, že se chystají i 10TB pevné disky Seagate, o čemž se firma zmínila již v březnu, kdy naznačila, že do jednoho roku začne prodávat 8TB a 10TB disky. Pokud je tedy vezmeme za slovo, pak by 10TB disky měly dorazit do sedmi měsíců. Co se týče technologií, krom SMR je ve hře ještě dlouho očekávaná HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) využívající laser zahřívající místo zápisu, díky čemuž se může dosáhnout velmi vysoké datové hustoty, a to i několik set gigabitů na čtverečný palec. Seagate ale zatím mlčí a slíbil, že podrobnosti o svých 8TB discích zveřejní za několik týdnů.

Zdroj: techPowerUp