reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SEC zažaloval kryptoměnové platformy Binance i Coinbase

7.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
SEC zažaloval kryptoměnové platformy Binance i Coinbase
Světem kryptoměn otřásají problémy dalších platforem pro investování, nákup a prodej. Po pádu FTX má dosti podobný problém i Binance a americká komise SEC si posvítila i na Coinbase. Obě platformy mají na stole žalobu.
Před půl rokem, v listopadu 2022, krachla jedna z největších kryptoměnových platforem, FTX. Její šéf Sam Bankman-Fried (SBF) se z kryptoměnové ikony a kryptoměnového guru v podstatě přes noc stal největším kryptoměnovým padouchem. Tehdy se o to do značné míry zasadila konkurenční firma Binance, která chtěla nejprve FTX odkoupit, aby pak od záměru ustoupila kvůli šílenému nepořádku v účetnictví FTX, které "bylo ještě horší, než se čekalo". Vyšetřování nakonec ukázalo, že SBF a jeho kumpáni přelévali prostředky z jedné firmy do druhé, investovali do velmi riskantních podniků a především sahali na prostředky uživatelů, na které vůbec sahat neměli. Bankman-Friedovi nyní hrozí tolik let za mřížemi, že by potřeboval ještě jeden život navíc, aby se k důchodu druhého života podíval ven z vězení.
 
Binance a Coinbase
 
Jenže jak se ukazuje, máslo na hlavě má i Binance. Americká komise SEC zažalovala šéfa Binance (Changpeng Zhao, známý také jako CZ) a jeho společnost ve 13 bodech. A některá z obvinění jsou podobná těm, kterým se samo Binance vysmívalo na adresu FTX. V zásadě tu jde o to, že je více různých Binance, které by měly být nezávislé. Obyvatelé USA mají vlastní platformu Binance.us, která má odpovídat americké legislativě, přičemž uživatelé nemají mít přístup na globální platformu Binance.com. A jak se ukázalo, tyto dvě entity nebyly ani zdaleka tak nezávislé, jak měly být. Zhao a Binance přistupovali k prostředkům uživatelů a používali je dle žaloby pro další účely (např. pro Zhaoův projekt Sigma Chain). Také dovolovala některým americkým zákazníkům přistupovat do Binance.com, což bylo zakázáno.
 
Dalším obviněním je to, že společnost BAM Trading, která měla řídit Binance.us, mystifikovala investory a podávala nesprávné informace o dohledu nad prostředky (který ve skutečnosti neexistoval). Problémem je i to, že se zde dá obchodovat s kryptoměnami, které jsou v USA vedeny jako cenné papíry a firma se pro obchodování s nimi musí registrovat. Těch je už v USA 61 a v podstatě jde o většinu hlavních kryptoměn. Žaloba dále informuje, že firma mezi červnem 2018 a červencem 2021 měla příjmy ve výši 11,6 mld. USD, přičemž většina byla z transakčních poplatků.
 
Neuběhl ani den, a žaloba od SEC se snesla i na Coinbase. Nějak nám tu tak začínají docházet kryptoměnové společnosti, které by na krku neměly menší či větší problém s podvody. V případě Coinbase jde o to, že společnost dovoluje svým zákazníkům obchodovat se 13 kryptoměnami, pro které měla být registrována, neboť jsou považovány za cenné papíry, jenže nebyla. Jde tedy o stejný přečin, jako jeden z těch, které má na krku Binance. Jde např. o Solanu, Cardano nebo Polygon.
 
Pokud jde o "run na banku", resp. v tomto případně na kryptoměnovou platformu, pak zákazníci Binance z platformy během prvního dne od oznámení žaloby vybrali 790 mil. USD. Z Coinbase během prvních hodin zmizelo 57 mil. USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama