reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Serverové procesory AMD překročily 10% podíl

26.7.2005, Milan Šurkala, aktualita
Serverové procesory AMD překročily 10% podíl
Serverové procesory AMD Opteron jsou stále žádanější. Podle průzkumu Mercury Research vzrost jejich podíl ze 7,4% v prvním kvartále tohoto roku na 11,2% v druhé čtvrtině roku 2005. To je 51% nárůst. Serverové procesory jsou podstatně dražší...
Serverové procesory AMD Opteron jsou stále žádanější. Podle průzkumu Mercury Research vzrost jejich podíl ze 7,4% v prvním kvartále tohoto roku na 11,2% v druhé čtvrtině roku 2005. To je 51% nárůst.



Serverové procesory jsou podstatně dražší a lukrativnější než jejich desktopové a mobilní protějšky. AMD pak jistě velmi potěší, že díky vzrůstu prodejů má o 89% vyšší zisk ze serverového segmentu. K tomuto vzrůstu nemalou mírou přispěly dvoujádrové verze Opteronů. Intel totiž stále dvoujádrové serverové procesory Xeon nemá. Ty byly původně plánovány na polovinu roku 2006, aby se záhy jejich představení uspíšilo na jeho začátek a nakonec by měly přijít ještě na sklonku tohoto roku.

Úspěch procesorů Opteron je ještě o to větší, že před třemi lety AMD nemělo žádný serverový procesor. Dokázalo se tak dostat z de facto nuly až na 11,2%, přičemž se dá předpokládat, že podíl Opteronů ještě o něco poroste.

Ještě chci připomenout, že se jedná o podíl v zastoupení x86 procesorů, RISC architektury (třeba Sun UltraSPARC III) se do počtů nezapočítávají. Ale i po jejich započtení by se čísla příliš nelišila, protože architektura x86 má v oblasti serverů asi 90% podíl.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama