reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shadow Warrior 2: vyšší FPS díky NVIDIA Multi-Res Shading

17.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Shadow Warrior 2: vyšší FPS díky NVIDIA Multi-Res Shading
Nový Shadow Warrior si už stihl získat srdce mnoha hráčů, ale jde také o první hru, která podporuje technologii NVIDIA Multi-Res Shading mimo VR. Ta je určena právě pro VR headsety, ale dokáže nabídnout i vyšší výkon při hraní s monitorem.
Shadow Warrior 2 se dostal na trh teprve minulý čtvrtek a nyní už má na Steamu hodnocení, které se dá shrnout jako velmi kladné, takže jde o dobré pokračování prvního dílu od 3D Realms a jeho předělávky z roku 2013. Celých 93 % zákazníků tak tuto hru doporučuje, k čemuž jistě přispěl i fakt, že ta je k dispozici ne za plnou cenu AAA titulu, ale za 37 eur. Může být také slušně náročná na hardware, pokud si nastavíme vysoké rozlišení a detaily, ale právě s tím nám na kartách GeForce může pomoci technologie Multi-Res Shading.





NVIDIA Multi-Res Shading známe už řadu měsíců jako technologii, která má ulevit sestavám pro VR headsety. Funguje jednoduše tak, že rozdělí plochu na střední oblast ostrého vidění, pro niž renderuje hru v plném rozlišení. Okrajové části obrazu mají daleko nižší pozornost, neboť se předpokládá, že je hráč bude sledovat jen periferně, takže je lze renderovat jen třeba ve 40% rozlišení.





Jak to ale ovlivní kvalitu zobrazení výsledné hry a má to vůbec cenu? Na to se zaměřil server wccftech, který tuto technologii vyzkoušel na sestavě s Core i7-6800K a GeForce GTX 1080 v rozlišení 4K. Testovalo se třikrát, a to bez Multi-Res, se 60% standardním nastavení a s pouze 40% rozlišením.




- bez Multi-Res - klikněte pro zvětšení -




- agresivní nastavení (40% rozlišení u okrajů) - klikněte pro zvětšení -


Pouze na nejmenších detailech, jako jsou ostré linky u nápisů, je vidět dopad zapnuté technologie Multi-Res Shading. Dá se říci, že při hraní nám takováto degradace kvality zobrazení nemusí vadit ani v nejmenším. Co za to ale dostaneme?





Dle testů wccftech může být přínos skutečně značný, a to celých 7 FPS (průměrných), což už může představovat rozdíl mezi trhanou a plynulou hrou. A když tím kvalita grafiky téměř neutrpí, pak není důvod, proč by se Multi-Res Shading nemělo dostat i do nabídky mnoha dalších her.

Zdroj: wccftech
reklama