reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Showa Denko začíná dodávat i plotny pro MAMR HDD

19.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Showa Denko začíná dodávat i plotny pro MAMR HDD
Společnost Showa Denko K.K. nedávno začala dodávat plotny vhodné pro výrobu pevných disků s technologií HAMR. Disky pro MAMR sice patří do stejné skupiny EAMR, ovšem vyžadují jinak provedené plotny. 
Pokud ještě plavete v uvedených zkratkách, pak mohu dodat, že EAMR značí Energy-Assisted Magnetic Recording, čili energeticky podpořený magnetický záznam. Tuto energii pak může ve formě tepla dodat laser (HAMR), anebo mikrovlny (MAMR), přičemž právě na ty spoléhá společnost Toshiba, zatímco Seagate sází na laser. 
 
 
Showa Denko nedávno začala dodávat nové plotny právě pro disky HAMR, a to s vidinou kapacity až 80 TB na jeden 3,5" HDD. Nyní následují MAMR, což jen ukazuje na to, že Toshiba opravdu je na cestě k tomu, aby výsledné disky uvedla na trh již v průběhu tohoto roku. 
 
Nové plotny od Showa Denko mají být nejdříve využity v 18TB modelech Toshiby založených na celkem devíti plotnách, čili s kapacitou po 2 TB. Jejich výhoda má spočívat i v tom, že jsou tenčí než obvykle, díky čemuž se jich do jednoho disku vejde tolik bez větších obtíží. 
 
Společnost Showa Denko potvrdila dodávky MAMR ploten pro Toshibu v rámci své prezentace o finančních výsledcích za rok 2019. Toshiba by přitom snad již měla nabízet vzorky svých 18TB nearline disků s MAMR, ale nic bližšího se o tom neví. A z informací od Showa Denko se také bohužel nedozvíme nic o tom, kdy přesně se tyto disky dostanou na trh. Potvrzuje pouze kapacitu 2 TB na plotnu a příslušnou technologii. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama