reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Silicon Motion odhaluje SSD kontrolery pro PCIe 5.0

13.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Silicon Motion odhaluje SSD kontrolery pro PCIe 5.0
Nová SSD budou postupně přecházet na ještě rychlejší rozhraní PCIe Gen5 a společnost Silicon Motion už pro ně připravuje dva nové kontrolery. High-endový SM2508 je v prvních vzorcích už venku, letos by se měla ale objevit i varianta SM2504XT.
Rychlosti SSD stále rostou a dosahují už takových výšin, že to přestává má mít praktické dopady. Nejrychlejší SSD sice už naráží na limity tohoto rozhraní, na druhou stranu v praxi už se to na rychlosti počítačů významněji neprojevuje. Přesto se společnosti připravují na další generaci rozhraní PCIe Gen5. Společnost Silicon Motion je jednou z nich a už od ledna dodává vzorky high-endového kontroleru SM2508. Ten je vyráběn 12nm FinFET technologií, je 8kanálový a podporuje už i protokol NVMe 2.0. Obsahuje paměť DDR4-3200 a přináší podporu pro LDPC+E2E+SRAM ECC.
 
Silicon Motion logo
 
Do mainstreamu má pak zamířit model SM2504XT. U něj se s prvními vzorky počítá až v září letošního roku, ale je to v zásadě logické. Nové věci obvykle začínají v high-endu a nejinak tomu bude i s kontrolery na rozhraní PCIe Gen5. Tento model bude jen 4kanálový, zůstane ale podpora NVMe i technologií LDPC+E2E+SRAM ECC a najdeme tu také I3C. V tomto případě bude výroba probíhat 7nm procesem a mají zde být paměti DDR4-3600.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama