reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix: DDR5 v roce 2020, DDR6 už jsou ve vývoji

29.1.2019, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix: DDR5 v roce 2020, DDR6 už jsou ve vývoji
Zástupce společnosti SK Hynix nám poskytl náhled do budoucnosti operačních pamětí. Nevypadá to na revoluci, ale postupný vývoj od dnešních DDR4 k již v podstatě připraveným DDR5, po nichž nastoupí DDR6. 
Společnost SK Hynix již paměti DDR5 vyrábí a není v tom sama, ovšem jejich čas teprve přijde. Nestačí mít připraveny samotné paměti, musíme je také mít na čem využít a lze uvažovat o tom, že jako obvykle se uplatní v hi-end platformách a v serverech. Běžné desktopy či notebooky mohou být v tomto o generaci pozadu, ale to se konec konců ještě uvidí. 
 
Už vůbec pak nelze odhadovat, kdy asi tak nastoupí generace DDR6, ovšem dle aktuálních odhadů potrvá jejich vývoj ještě pět až šest let, takže DDR5 by mohly mít podobnou životnost jako DDR4, které tu jsou s námi od roku 2014. Dozvěděli jsme se také, že DDR6 mají nabídnout přenosovou rychlost 12 GT/s na pin, jak prozradil Kim Dong-kyun z SK Hynix. 
 
modul s DDR5 od SK Hynix
 
Nicméně stále se ještě diskutuje o finální podobě pamětí, které nastoupí po éře DDR5. Ty mohou zůstat v podobě, ve které jsou dnes a pouze se bude pokračovat v trendu navyšování propustnosti. Případně by ale mohly být dané paměti přímo kombinovány s procesory a SoC, a to je zase otázka v poslední době tak často probíraného tématu skládání procesorů z více různých čipů uspořádaných vedle sebe i přímo na sobě ve vrstvách. A jestli mají nástupci DDR5 dorazit až někdy v roce 2025 či 2026, je skutečně otázka, kam se to všechno mezitím vyvine. 
 
Aktuálně tu ale máme DDR5, které SK Hynix vyrobil už v minulém roce, a to zatím ve verzi s propustností 5200 MT/s při napětí 1,1 V. Lze mluvit o MT/s nebo Mb/s, takže výsledné 16Gb čipy DDR5 nabízí o cca 60 procent vyšší propustnost než předchozí generace, i když to je pouze obecné číslo vzhledem k širokému rozsahu propustnosti, kterou DDR4 nabízí. Do roku 2022 ale mají DDR5 zrychlit na 6400 Mb/s. 
 
Zástupce SK Hynix také uvádí, že jeho firma se při vývoji DDR5 zaměřila především na základní technologie, které umožní zvýšit propustnost při zachování srovnatelného napájecího napětí a také na odstranění šumu v signálu při vyšších taktech. Jde i o jistou "multifázovou synchronizační technologii", která udržuje stabilní napětí. Samozřejmostí je pak využití ECC pro zajištění bezchybných přenosů dat, bez toho by to nešlo. 
 
Zdroj: CDRInfo


reklama