reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix odstartoval výrobu 128vrstvých NAND Flash, chystá 176 vrstev

26.6.2019, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix odstartoval výrobu 128vrstvých NAND Flash, chystá 176 vrstev
Dnes jsou obvyklé 64vrstvé paměti NAND Flash, ale prosazují se už také 96vrstvé a brzy budou aktuální produkty se 128vrstvými paměťmi, které právě začala vyrábět ve velkém společnost SK Hynix. Po nich bude následovat 176 vrstev.
Díky rostoucímu počtu vrstev paměťových buněk může kapacita pamětí 3D NAND Flash velice pěkně škálovat, což především stojí za rostoucí kapacitou SSD v poslední době i klesající cenou za gigabajt. Zde existuje velký rozdíl mezi paměťmi NAND Flash a DDR4 DRAM. V případě operačních pamětí můžeme být víceméně rádi za to, že se jejich ceny dostaly alespoň na úroveň z roku 2016, což je na jednu stranu dobře, ale za pokrok se to označit nedá.
 
To cena NAND Flash za gigabajt vytrvale klesá, stačí se podívat na cenovou historii vybraných SSD. Například Samsung 860 EVO 500GB ještě minulý rok přišel na téměř pět tisíc korun a dnes se běžně prodává za necelé dva tisíce. A když nebudeme vybíraví, i za 2500 Kč se dá pořídit 1TB SSD a brzy hůře rozhodně nebude, takže už pomalu nastává doba, kdy si běžný uživatel na pevný disk pro svůj počítač ani nevzpomene. Není také divu, že se letos očekává prudký pokles prodejů HDD pro PC, a to asi o polovinu, nicméně pevné disky se dále budou téměř stejně dobře prodávat pro externí úložná zařízení, spotřební elektroniku a datová centra, takže hrana jim ještě nezvoní. 
 
 
SK Hynix k dalšímu vývoji elektronických úložných zařízení přispěje svými 128vrstvými 4D NAND Flash, které přicházejí do výroby jen osm měsíců po 96vrstvých. Tyto nové paměti dosahují kapacity 1 Tb a každý z nich je vybaven více než 360 miliardami buněk NAND, které ukládají tři bity (TLC). Paměti typu TLC ostatně dnes na trhu vedou a podílejí se na něm z 85 procent. 
 
Přechodem na 128vrstvé paměti z 96vrstvých firma SK Hynix zvyšuje produktivitu na wafer o 40 % a my se můžeme prvních výsledných produktů dočkat ještě letos. Nové paměti využívají tzv. four-plane architekturu, díky níž dosáhnou přenosových rychlostí 1400 Mb/s na jeden 1Tb čip. Ty se pak mohou vměstnat po osmi do jednoho 1 mm tlustého pouzdra s výslednou kapacitou 1 TB a SK Hynix předpokládá, že se taková pouzdra dostanou i do chytrých telefonů. 
 
Samotná firma pak plánuje výrobu 2TB SSD s vlastním kontrolerem a firmwarem a pro datová centra vyvine i 16TB a 32TB NVMe SSD. Aktuálně je také ve vývoji už technologie pro výrobu 176vrstvých pamětí, které tak o dalších 38 % zvýší kapacitu pamětí na stejné ploše. 
 
Zdroj: SK Hynix


reklama