reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix vysílá na trh první DDR5 RDIMM

6.10.2020, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix vysílá na trh první DDR5 RDIMM
Společnost SK Hynix se může pochlubit prvenstvím v podobě modulů RDIMM s paměťmi DDR5, které dostala na trh. Jde tak o paměti nové generace slibující výrazný posun ve výkonu, ovšem využití pro ně zatím není. 
SK Hynix tak už skutečně odstartoval éru pamětí DDR5, která nás ale zatím v podstatě nemusí moc vzrušovat, neboť zatím ani není možnost, jak tyto paměti upotřebit. Byla to přitom také společnost SK Hynix, která téměř před dvěma lety představila své první 16Gb čipy DDR5 a na začátku tohoto roku už ukázala i hotový modul RDIMM
 
 
Výrobce uvádí, že tyto paměti se budou hodit v oblastech Big Data, umělé inteligence, strojového učení a prostě jako nová generace standardu pamětí DRAM. Různé firmy na vývoji spolupracovaly a využívaly při tom laboratoře firmy SK Hynix, aby se mohly připravit na nástup nových pamětí. Nebyly jmenovány, ale lze si představit, že mezi ně patřilo i AMD a Intel, stejně jako Arm či různý výrobci SoC. 
 
Vypuštění nových pamětí se tak dlouho chystalo a nyní jsou konečně tu s úvodní propustností mezi 4800 a 5600 Mb/s při napájecím napětí 1,1 V a s kapacitou až 256 GB na modul. Tu umožní využití TSV, čili vrstvení pamětí na sebe a jejich propojení pomocí vertikálních spojů. 
 
Nové paměti jsou tak výrazně rychlejší než běžné DDR4 za ještě rozumnou cenu, a to jde zatím jen o startovní propustnost. Za zmínku stojí také 20procentní snížení spotřeby. JEDEC přitom má ve specifikacích v rámci standardních verzí až 6400 Mb/s, ale počítá se i s paměťmi s propustností 8400 Mb/s nebo i víc. 
 
Samotný SK Hynix ještě uvádí, že přímo do paměťových čipů DDR5 integroval Error Correcting Code (ECC) schopný opravit sebemenší chyby na úrovni jednoho bitu, což maximalizuje spolehlivost. 
 
Paměti DDR5 budou aktuální spíše až v příštím roce, přičemž v roce 2022 se má jejich podíl na trhu dostat na 10 procent a v roce 2024 už na 43 procent. Společnost AMD by je měla začít využívat s procesory generace Zen 4 a Intel je využije s procesory Xeon Sapphire Rapids. 
 
Zdroj: Hexus


reklama